Вугілля з окупованої території.

31 Січня 2017 17:53

Необхідно розслідувати вугільну аферу, за яку платять українці, — Томенко.

mediavektor.org

Низка останніх подій, що збіглися в часі, – блокування залізничного сполучення з окупованими територіями, обстріли Авдіївки та спроба відновити переговорний процес у рамках Тристоронньої контактної групи –  змусили привернути увагу до так званої схеми «Роттердам плюс», або, як уже можна сказати, – до афери низки олігархів та посадових осіб як з боку України, так і з боку окупованих територій.

Справа в тому, що так звана схема (формула) ціноутворення на вугілля «Роттердам плюс» була запропонована у березні минулого року Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Вона ухвалила постанову №721 про поетапне зростання оптової ціни на електроенергію – через різке підвищення ціни на вугілля. Регулятор запровадив формулу визначення ціни вугілля, що передбачає прив’язку до його ціни в порту Роттердама плюс вартість доставки в Україну. Звісно, що зростання оптової ціни безпосередньо перекладається на споживачів: через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне «Центренерго», стали продавати електроенергію на 15-20% дорожче.

На першому етапі ця історія, дійсно, нагадувала чисту аферу, тому навіть Прем’єр-міністр В. Гройсман публічно виступив проти. Натомість після різних, очевидно, неформальних домовленостей ця формула таки була затверджена.

І ось сьогодні ми дізнаємося, що попри обіцянки влади, ніякої диверсифікації вугілля не відбулося, і левова частина вугілля, яке нині використовується, це вугілля, що закуповується українською стороною з шахт, здебільшого, Ріната Ахметова, тобто – з окупованих територій ДНР і ЛНР!

З огляду на це виникає нагальна потреба розслідувати цю ситуацію, оскільки цілком очевидно, що Україна на рівні керівництва держави (як мінімум, Президента, Премʼєра та їхнього оточення) у змові з Рінатом Ахметовим та його компанією, а також при домовленості з представниками незаконної влади ДНР та ЛНР вже не один місяць забезпечують Україну вугіллям з окупованої території, яке, як свідчать експерти, закуповується по набагато нижчій ціні, аніж та, що передбачена формулою «Роттердам плюс» та закладена у тарифах для українських громадян.

Отож, для того, щоб українцям збагнути масштаби цієї афери (а нещодавно В. Гройсман заявив про те, що «Україна споживає 24 млн тонн енергетичного вугілля, 9 млн тонн вугілля групи “А”, який використовується на ТЕС, видобувається на непідконтрольній території») та зробити відповідні висновки стосовно дій вищезгаданих посадовців і бізнесменів, необхідно, як мінімум, створити у парламенті Тимчасову слідчу комісію, яка би допомогла розслідувати цю аферу із залученням контролю ЗМІ та громадськості.

Також було би цікаво порівняти тарифи, які сплачують мешканці непідконтрольної території Донецької та Луганської областей, з тарифами, які сплачують решта громадян України. А також – за документами порівняти заявлену та фактичну кількість вугілля, що перевозять з окупованих територій на Україну, тобто – дізнатися реальні обсяги та ціну, яку сплачують українці шахтам Ахметова, які діють на окупованій території. Окрім усього, це важливо і з огляду на те, що досі диспетчерський центр Укрзалізниці в цьому регіоні перебуває в окупованому Донецьку…

Отож, ця вугільна афера виглядає як цинічне і нахабне пограбування українців під виглядом «забезпечення енергетичної незалежності» від Росії! 

 Микола Томенко, лідер Громадського руху «Рідна країна»