І зарплату їм підвищили і хабарі беруть справно

31 Березня 2017 10:50

Лише за тиждень за хабар затримали відповідального працівника міського управління освіти та директора ліцею

Однією з особливостей українського ведення справ є так звані відкати. Це триває усі роки незалежності, коли суму кожної закупівлі, кожного виконання робіт тощо завищують на суму, яку потрібно передати ласому чиновнику «за допомогу».

І зарплату їм підвищили і хабарі беруть справно

Думка експерта

Богдан Сторощук, кандидат економічних наук, доцент кафедри теорії економіки та менеджменту ЧНУ

Сама система «Прозоро» не є контролюючим органом. Вона є лише способом відображення – люди можуть подивитися та проаналізувати усю інформацію про публічні закупівлі.

Наприклад, через неї проходили закупівлі швабр, які коштували  700-1000 гривень. А назвали їх «механічним приладом зі змінною насадкою». Хто, власне, зрозуміє, що йдеться про звичайнісіньку швабру?

«Прозоро» це система заявок і обирають того, хто запропонує найвигіднішу пропозицію. Але є нюанси, щоб можна було вплинути на такі закупівлі.

Насамперед, аби створити рівні умови, усі повинні володіти інформацією про проведення цих закупівель. Також про сам об’єкт торгів можна виписати незрозумілою мовою.

Водночас умови можна виписати під конкретного виробника. Наприклад, купуючи зошити, можна висунути умову, що у разі неякісної продукції її повинні замінити впродовж доби. Тобто це умова. Яку можуть виконати лише фірми. Розташовані у цьому регіоні. Бо інші просто не встигнуть цього зробити.

Також можна висунути умову, щоб виріб було виготовлено з певного матеріалу. Тому для прозорого конкурсу усім учасникам мають висувати однакові вимоги, щоб нюанси були не суттєвими.

Коли ця система була відсутня, то закон ніби і не порушували, але купували у тих, хто запропонував заявку, навіть якщо вона була одна.

Щоб зміни відбувалися в державі, вони мають відбутися насамперед всередині нас, бо закони можна ухвалити найкращі, але їх ніхто не буде дотримуватися.

Колись казали, що стандартним відкатом є 30% від суми. Бо за менші гроші вітчизняні чиновники навіть не хотіли братися до справи. Особливо це було поширено, коли ще не впровадили тендерні процедури і не було системи «Прозоро».

Але навіть і після запровадження цих механізмів є чимало шпарин, аби допомогти виграти у конкурсі необхідній людині чи фірмі. Особливо коли йдеться про чималу суму відкату.

Так 14 березня до Чернівецького відділу поліції звернувся керівник одного з суб’єктів господарювання з повідомленням про вимагання у нього хабара посадовцем управління освіти Чернівецької міської ради. Йшлося про позитивне вирішення в проведенні закупівлі під час електронних торгів, щоб надалі проводити поточні та капітальні роботи на об’єктах освіти краю. Це зокрема дошкільні навчальні заклади та загальноосвітні.

Як з’ясувалося, чиновник обіцяв заявнику посприяти в отриманні тендера на проведення поточних і капітальних ремонтів у школах та садочках Чернівців, – повідомив начальник Чернівецького відділу поліції ГУ НП в Чернівецькій області Василь Паращук. – За свою допомогу посадовець вимагав винагороду розміром 230 тисяч гривень. Зазначена сума коштів становить 10% від загальної суми тендера.

Правоохоронці затримали чиновника 16 березня під час отримання частини неправомірної вигоди.

Загалом, як нам вдалося з’ясувати, цю операцію проводили певний час. Спочатку йому передали частину із 230 тисяч гривень – помічені купюри. Їх потім знайшли під час обшуку помешкання чиновника. А затримали його вже під час отримання решти суми – на задньому дворі адміністративної будівлі.

З власних джерел нам стало відомо, що йдеться про затримання начальника групи господарського обслуговування управління освіти Чернівецької міської ради.

До речі, сам підозрюваний є директором та співвласником відомого на Західній Україні відпочинкового комплексу у сусідній Івано-Франківській області.

Як написав у соціальній мережі міський голова Чернівців Олексій Каспрук, він відсторонив від роботи безпосереднього керівника підозрюваного в хабарництві – начальника управління освіти міста.

 

Колись казали, що стандартним відкатом є 30% від суми. Бо за менші гроші вітчизняні чиновники навіть не хотіли братися до справи

Випадок затримання посадовця управління освіти міської ради під час хабара викликав багато запитань у чернівчан. Наразі правоохоронці ведуть розслідування. У свою чергу призначив службове розслідування в управлінні освіти, начальника управління Сергія Мартинюка відсторонив від виконання посадових обов’язків, – повідомив він. – Про результати службового розслідування, ситуацію, що склалася, будемо говорити 27 березня об 11.00 на позачерговій сесії міської ради. Вважаю, що така відверта розмова потрібна. Прошу долучитися до обговорення освітян, батьків, підприємців, підрядників, які працювали на об’єктах освіти. Цікавить об’єктивна інформація та принципова позиція кожного. Відверта публічна розмова – це краще, ніж поширення чуток і неперевірених домислів. Думаю, що таке обговорення допоможе і розслідуванню цього злочину. Нам не має чого приховувати, завжди готовий про болючі і неприємні моменти говорити з громадою.

Водночас поки триває розслідування справи, тимчасово виконувати обов’язки начальника управління освіти буде начальник відділу загальної середньої освіти Олена Кузьміна.

Відомості за цим фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками частини 3 статті 368 Кримінального кодексу України – прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою.

Якщо провину чиновника доведуть, то йому загрожує від п’яти до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

До речі, експерти кажуть, що тендерні процедури, «Прозоро» тощо можна легко обійти і виписати умови, під конкретну фірму. Саме цим і користуються чиновники, щоб отримати свою часточку відкату.