В Україні поки ще існує пострадянська влада, лицемірна і дволика. Порошенко уособлює це фарисейство, — політолог

3 Квітня 2017 20:19

Сьогодні минає річниця розслідування, відомого у світі як «Панама-ґейт».

Повідомляє портал АНТИКОР з посиланням на ЗМІ.

3 квітня 2016 року Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів опублікував масштабні дані про офшорні компанії впливових людей для ухилення від сплати податків. Фігурантами скандалу стали 12 чинних і колишніх світових лідерів. Серед них — Петро Порошенко.

За інформацією українських журналістів, Порошенко не передав свої активи до трасту, однак почав їх реструктуризацію. ЗМІ розповіли про офшорні компанії, зокрема на Кірпі. Україна опинилася серед країн, де керівництво не проводить розслідування після публікації «панамського досьє».

«В Україні поки ще існує пострадянська влада, — говорить у коментарі Gazeta.ua політолог Олександр Кочетков. — Радянська була лицемірною і дволикою — казали одне, робили інше. Ця риса повністю успадкована нинішньою. Порошенко уособлює це фарисейство».

«Обіцяючи продати власний бізнес, він одразу знав, що цього не робитиме. Сприймає правила політичної гри так: кажеш електорату все, що завгодно, а приходиш до влади і робиш те, що вважаєш за потрібне. Це природно для нього.

Законодавство недосконале і не сприяє розвитку бізнесу. В країні склалася стала практика — всі намагаються якомога енергійніше і вигадливіше ховатися від податків. Кожен достатньо великий бізнесмен має зв’язки із офшорними компаніями, мінімізує податки. Президент Порошенко залишається бізнесменом. Завжди використовував офшорну схему для спрощення існування власного бізнесу. Не вважає, що, прийшовши на посаду президента, повинен щось змінювати, припинити займатися бізнесом, продати його чи якось оптимізувати.

Порошенко каже: офшори — це погано. Його тільки дратує, якщо про це хтось може знати у суспільстві.

Натомість громадськість не має серйозного запиту на чесність і прозорість влади. Проти цього ніхто не виходить на страйки. Особисто для себе кожен не пред’являє таких вимог, наприклад припинити зарплатню у конвертах. І влада у цих умовах робить, що завгодно. Розслідування офшорів нікому не цікаве, не буде ніяких відставок. Бо правила гри — роби все, що завгодно, але не попадайся. Існує олігархічний консенсус», — каже експерт.