Буковинці добряче заробляють навіть на грибах.

4 Квітня 2017 15:50

На ринках Буковини з’явилися перші гриби нового сезону, яких називають зморшками, шушеребками, сморчками… Щоправда, ціни кусаються – просять за літрове відерко 35 гривень.

– Пригріло сонечко й вони тут як тут, – розповідає Інна Платаш з Іванівців Кельменецького району, тримаючи в руках два здоровенних зморшки. – Тут свіжий зруб, який огрівається, ось гриби й розплодилися.

Як каже жінка, зморшки родять щороку, вони з чоловіком Сергієм, лісником Іванівецького лісництва Сокирянського держлісгоспу, залюбки їх збирають в урочищі “Ріпище”.

– Це умовно їстівні гриби, їх є декілька видів, перед нами – зморшок польовий, – додає лісничий Микола Гринько. – Полюбляють відкриті місця, ростуть групами. За смаковими даними зморшки відносяться до грибів третьої категорії, хоча в Європі їх вважають делікатесними грибами. Перед вживанням зморшки обов’язково треба відварити, відвар злити і тільки потім відправити в суп, смажити чи тушкувати. Дуже смачні гриби у тушкованому вигляді або в соусах. Приміром, зморшки тушковані із сметаною, можуть подаватися як окрема страва. У Стародавньому Римі зморшки вважалися делікатесом, тому їх не дозволялося готувати слугам, а до столу їх подавали у вишуканому посуді.