ЩО З ТОГО БУДЕ?

5 Квітня 2017 11:05

Комітет Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендував парламенту відправити на повторне перше читання президентський законопроект №6175 про позбавлення громадянства України власників паспортів інших держав.

“Члени комітету висловилися за введення норми, яка зобов’язує чиновників мати тільки громадянство України та виступили проти автоматичного позбавлення громадянства простих українців, – йдеться в повідомленні на сайті комітету.

Раніше президент України Петро Порошенко вніс у Верховну Раду проект змін в закон “Про громадянство України”. Як заявив представник президента у Верховній Раді, народний депутат з фракції БПП Артур Герасимов, проект закону встановлює, що особа, яка добровільно набула громадянство іноземної держави, буде вважатися підпадають під вимогу про припинення українського громадянства. Законопроект також пропонує уточнити підстави для втрати громадянства України.

Однією з підстав для втрати громадянства України пропонується вважати відмову особи від паспорта іноземної держави після отримання громадянства України.

22 березня спікер парламенту Андрій Парубій заявив, що “президент погодився з тим формулюванням, щоб чиновники, держслужбовці не могли мати іншого паспорта, крім українського, і могли позбавлятися (громадянства)”.

Детальніше про президентський законопроект про позбавлення паспорту за подвійне громадянство, читайте в статті Юлії Шутяк і Марти Барандій “Позбавлення громадянства: національні інтереси, підготовка до виборів і деякі наслідки “покарання” за два паспорти” у тижневику “Дзеркало тижня. Україна”.