Дію нових тарифів на газ призупинили

7 Квітня 2017 11:27

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман розмовляє із мешканками міста Балаклія Харківської області 24 березня. Напередодні там вибухнули артилерійські склади Міністерства оборони. Близько 20 тисяч людей евакуювали з міста— Я не знав, що запровадять тарифи з 1 квітня. Знав, що є такі плани. Коли вони це зробили, дізнався від людей і із засобів масової інформації, — каже прем’єр-міністр 39-річний Володимир Гройсман в ефірі 4 квітня.

— У Житомирі зустрічався з людьми. Одна жінка сказала, що запровадили абонплату і рахунок став більший. У Києві на прес-конференції задавали ті ж питання. Я пообіцяв провести розрахунки і, якщо там буде завищена ціна, одразу реагувати на це. Передзвонив Дмитру Володимировичу (Дмитро Вовк, голова Національної комісії з регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг. — ГПУ).

НКРЕПК призупинила своє рішення про зміну тарифів на газ 4 квітня. Ухвалила його 28 березня.

За ним із 1 квітня мала діяти нова система оплати за використане паливо. Замість п’яти складників ціна містила два — вартість газу й відшкодування витрат на його доставку та розподіл серед споживачів. Така система діє в багатьох європейських країнах.

— Усе, що відбувається в Національній комісії з державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, максимально погоджене з Адміністрацією президента, — каже політолог 61-річний Олександр Кочетков.

Ситуація у влади досить важка. Ніхто не бачить перспективи, тому всі готуються до дострокових виборів. Команда Порошенка намагається підвищити рейтинг — президента і його партії. Одна з технологічних схем у політиці — гра в доб­рого й поганого поліцейського. Менеджер Вовк вирішив залякати українців додатковою платою до тарифів, які й так для багатьох непідйомні. А добрий і справедливий президент спочатку призупиняє дію цього рішення, а потім може і скасувати. Політтехнологи в цей час вивчають думку суспільства — працює ця акція чи ні. Це називають “схемою затісного взуття”. Коли зняв на два розміри менші черевики, то відчуваєш блаженство.

— В Адміністрації президента бояться ризикувати. Не хочуть втрачати залишки рейтингу, — говорить політолог 60-річний Вадим Карасьов. — А це означає, що державної влади, яка б опікувалася інтересами України, немає. Є влада політиків, які думають про вибори — дочасні чи календарні.

Зараз усі бояться вулиці — президент, урядовці, депутати Верховної Ради. Це посилює їхню схильність до популізму.

Всі думають, як день прожити і ніч простояти. А там буде видно, якось пропетляємо. Така сьогодні логіка рішень влади.

— Влада часто поводиться незрозуміло. Без жодних пояснень щось запроваджує. Потім — відміняє. І толком не пояснює людям, чому робить так, — каже політолог 47-річний Костянтин Бондаренко.

Президент — господар свого слова. Спочатку його дає, потім забирає. Дуже довго виступав проти блокади Донбасу, потім підписав рішення про її запровадження. Схожа ситуація — із новими тарифами на газ.

Дострокові парламентські чи президентські вибори можливі. Але їх спровокують не ці питання. Оголосити позачергові вибори може глава держави. А він орієнтуватиметься на те, чи зможе сформувати більшість у Верховній Раді після цих виборів? Чи зможе переобратися на другий термін? Технологічні моменти домінують над економічними і політичними.