У Мiноборони Росiї замислили надмасштабну “операцію”, яка насторожила Україну

10 Квітня 2017 11:01

У Мiноборони Росiї замислили надмасштабну "операцію", яка насторожила Україну

Мiноборони Росiї запланувало величезне списання озброєння та боєприпасiв, яке насправдi задiюють на Донбасi.

Ця iнформацiя з’явилася як пояснювальна записка проекту указу Путiна, який пiдготувало вiдомство Шойгу. У текстi зазначено, що утилiзовуватимуть озброєння, яке “не затребуване в iнтересах захисту держави”.

Цифри вражають. Загалом до кiнця 2020 року має бути утилiзовано 9,9 тисячi одиниць бронетанкової технiки, 21,5 тисячi одиниць ракетно-артилерiйського озброєння, близько 7 мiльйонiв одиниць стрiлецької зброї, понад 150 мiльйонiв одиниць боєприпасiв, 140 тисяч ракет загальновiйськового призначення, майже 2 тисячi лiтакiв i вертольотiв, значна кiлькiсть iнших видiв зброї.

Першим на пiдготовку операцiї надмасштабної утилiзацiї звернув увагу Дмитро Тимчук, член комiтету Верховної Ради з питань нацiональної безпеки i оборони. “Ми все гадали, як Путiн списуватиме тисячi одиниць озброєння та вiйськової технiки, перекинутих за три роки на Донбас, — написав у соцмережах пiдполковник у вiдставцi Дмитро Тимчук.

— Адже цi запаси зброї в Росiї є в мiжнароднiй звiтностi — данi передавали мiжнародному спiвтовариству, коли РФ ще корчила з себе цивiлiзовану державу. Кремль знайшов вихiд. Мiноборони запланувало надмасштабну утилiзацiю озброєння.

Не викликає сумнiвiв, що чимала частина цiєї зброї та боєприпасiв вже “утилiзованi” або запланованi до “утилiзацiї” на Донбасi. Можемо оцiнити розмах росiйських кровососiв”. Таке пояснення вважає рацiональним i вiйськовий експерт Iгор Козiй: “З погляду агресора, який i далi офiцiйно не визнає своєї участi у вiйнi проти України, така легалiзацiя зникнення вiдомих свiту вiйськових запасiв видаватиметься дуже вдалим вирiшенням проблеми.

Хочу, однак, застерегти вiд спрощеного уявлення, нiби всi заявленi цифри технiки та боєприпасiв уже втраченi чи ще задiянi в боях проти української армiї. У Росiї зберiгаються об’єктивно величезнi запаси озброєння й боєприпасiв, успадкованi вiд СРСР. Москва iз задоволенням утилiзовує цi запаси безпосередньо на вiйнi. Але частини старої зброї росiянам, на превеликий їхнiй жаль, доведеться позбутися, не вбивши нею жодного українця, натомiсть витратившись на промислову утилiзацiю”.

Андрiй ГАНУС