У Чернівцях на площі Центральній встановлять велику писанку Сонечко

12 Квітня 2017 21:23

У Чернівцях на площі Центральній встановлять велику писанку Сонечко

Її упродовж двох тижнів створювала художниця та директор Чернівецької художньої школи ім. М. Івасюка Тетяна Гакман

Цьогоріч чернівецькі художники створюють чотири велетенські авторські писанки, які прикрасять площу Центральну. Одна з них – «Сонечко». Її створила директор Чернівецької художньої школи ім. М. Івасюка Тетяна Гакман.

– Уперше беру участь у такому проекті, це дуже цікаво, – розповідає «Погляду» пані Тетяна. – Спочатку, коли ми побачили те яєчко: сіреньке і досить велике, то дещо здивувалися і не могли зрозуміти за що братися. Але завжди є початок і, зрештою, принципи написання велетенської писанки такі ж, як і маленької традиційної. Подумала, що хочу вкласти, яку думку, які символи там мають бути. Зробила ескізування і помаленьку почала працювати. Завершила через два тижні. Доводилося знаходити вільний час, а його не так багато у директора школи, до того ж займаюся викладанням. Тож займалася створенням писанки і в суботу, і в неділю. Фарби взяла акрилові, лягали вони добре. Правда, спершу загрунтували білим акрилом той сірий пластик.

– Займалися у житті писанкарством?

– Звичайно, ще з дитинства. Як і у всіх українських родинах уперше познайомилася з писанкою в сім’ї. Потім продовжила цікавитися писанкарством у Вижницькому художньому училищі та в музеї «Писанка», що в Коломиї. Також завжди старалася написати свої писанки до чудового світлого свята – Великодня. Окрім традиційних, створювала творчі цікаві писанки в різних авторських техніках. Пам’ятаю, свою першу писанку написала у 12 років з подачі бабусі, вона писанкарством займалася фактично підпільно в той час, за радянщини.

– Що для Вас означає писанка?

– Для мене писанка – це вагомий символ в який вкладається усе, що пов’язано з бажаннями людини, чого вона хоче отримати від життя, родини, дітей… Усе вкладається в цю писанку і, гадаю, все здійснюється! Найприємніше було, коли моя учениця ВПХУ №5, де я свого часу викладала упродовж шести років, подарувала мені іменну писанку. Вона написала: Тетяні Іванівні з такими то побажаннями. І ця писаночка досі зберігається, вона займає почесне місце вдома і донині несе позитивний заряд!

– А який посил Ви вклали в писанку, яку написали спеціально для містян?

– Моя писанка символізує нашу квітучу і багату Україну. Символи безкінечників в кольорах прапору України, блакитно-жовтих, то символ неперервності життя, миру. Також присутні символи плодоріддя, достатку, урожаю. У центрі кожної зі сторін – велика восьмикутна зірка, що символізує Сонце і також безкінечники із засіяним полем… Загалом, задумка така: Україна вічна, безкінечна, плідна і красива, як Сонце!

– Розкажіть про себе і батьків, як вирішили поєднати своє життя з мистецтвом?

– Народилася в Чернівцях. Батьки – з Хмельниччини. Мама була бухгалтером, пропрацювала на «Кварці» 35 років, а нині покійний батько – інженером-електриком. Він був дуже розумним, навіть мав з десяток своїх запатентованих раціоналізаторських винаходів. Загалом, у нас була звичайна любляча сім’я. Від тата взяла раціоналізаторське мислення, особливо гостро це відчуваю, коли у нестандартних ситуаціях знаходжу можливості вирішення складних питань. Від мами – любов, доброту, чуйність. Якщо батько більше споглядав і направляв, то в мамі завжди знаходила підтримку. Мама народилася 1942 року, її спідкала нелегка доля. Але вона дуже обдарована у мене, досі вишиває і малюванням займається, у неї це закладено від природи. Просто колись вона не мала можливості у собі це розвивати. Але я їй дуже вдячна за те, що вона для нас з братом вкладала все, що могла. Пам’ятаю, коли вступила у художню школу, то навчання вартувало недорого, але матеріали завжди були дороговартісними. І як би не було важко, вона знаходила коробку ленінградської акварелі і справжні пензлі з волосу білки та колонка. Це був дуже-дуже дефіцитний товар, але в мене це все було. І книжки, які потрібні були. Так що я дуже вдячна батькам за можливості.

Це мій вибір, поєднати своє життя з мистецтвом. Скільки себе пам’ятаю – малювала. Мала несамовитий потяг до творчості. Любила зображати людей і пробудження природи навесні. Також захоплювалася моделюванням і шиттям. Можливо, могла б стати модельєром, якби продовжила це заняття. Щодо моїх творчих робіт, то у моєму доробку також є гобелени, адже закінчила відділення «Художнє ткацтво» Вижницького училища прикладного мистецтва.

Джерело: pogliad.ua