Страсна п’ятниця 2017: значення, прикмети, змови, обряди і молитви

14 Квітня 2017 10:21
Щоб зрозуміти, що таке Страсна п’ятниця і що вона повинна означати для нас – необхідно згадати події, які відбувалися рівно дві тисячі років тому.

Страсна п’ятниця-це один з найбільш важливих періодів перед світлим святом Воскресіння, коли люди згадують про муки Христа в Страсну п’ятницю і відкладають будь-яку фізичну роботу. Ми розповімо вам про традиціях, звичаях, обрядах, замовляннях і прикмети Страсної п’ятниці – важливого дні перед Великоднем в 2017 році, передає Ukr.Media.

Що означає Страсна п’ятниця 2017 перед Великоднем

І все-таки, що ж означає Страсна п’ятниця перед Великоднем для нас – людей, які живуть в сучасному світі? У Страсну п’ятницю в 2017 році за традицією важливо пам’ятати про розп’яття і страждання Ісуса Христа на хресті. У цей період християни згадують про те, що передувало Вознесіння Христа – страшних муках, смерть і поховання.

У Страсну п’ятницю на служіннях читають дванадцять євангельських уривків, які розповідають про події на ізраїльській горі Голгофа. За традиціями, у Страсну п’ятницю не можна фізично працювати, ходити на розважальні заходи і влаштовувати собі щільні обіди. Для тих, хто дотримується посту, Страсна п’ятниця це самий строгий день по раціону їжі. У Страсну п’ятницю деякі суттєво обмежують себе в їжі і вживають тільки хліб з водою.

Винос Плащаниці у Страсну п’ятницю: коли виносять і по скільки

У Страсну П’ятницю в церкві не буває літургії, адже в цей день Ісус приніс Себе в жертву заради людей. Замість неї читають Євангелія про страждання Христа. Також під час богослужіння, в третю годину дня, точно за часом, виносять Плащаницю – плат із зображенням Ісуса, що лежить у гробі. Плащаницю виносять з вівтаря і встановлюють у центрі храму на помості, прикрашеному квітами і умащенном пахощами. Увечері в Страсну п’ятницю проходить друга служба, під час якої віруючі стоять із свічками в руках, Плащаницю обносять навколо храму.

Страсна п’ятниця 2017: молитви

У Страсну п’ятницю немає особливих молитов, так як в цей день потрібно читати місця з Євангелія, що розповідають про страждання Христа. Ми ж можемо уважно слухати богослужінь та співам, повторюючи їх про себе.

Днесь містить труну Содержащаго дланию тварюка, покриває камінь покрившаго добродетелию небеса, спить Життя і пекло тремтить, і Адам від уз дозволяється. Слава Твоєму розсуд, їм же зробивши все вічне упокоєння, дав єси нам, Боже, всесвяте з мертвих Твоє воскресіння.

Страсна п’ятниця: що можна і чого не можна

З давніх часів у цей день тижня жінкам неприпустимо було шити, прясти і прибирати, а чоловіки не рубали дрова і відкладали в сторону тесак. Цікаво, що все ж була робота, яку можна було виконувати – це приготування пасок і посів на городі чи в полі.

Паска, який обов’язково випікали в домашній печі, прикривали священної вербою. Потім її використовували як оберіг від нечистої сили, отгоняющий все погане. Страсна п’ятниця-це завжди сприятливий період для того, щоб врожай був гарним, тому в цей день раніше намагалися посять трохи кропу або гороху. А от садити нічого не можна, так як увіткнені в землю залізні предмети в цей день несуть біду.

Прикмети на Страсну п’ятницю у 2017 році

Страсна п’ятниця – прикмети і звичаї цього дня – кажуть, що хліб, спечений у Велику п’ятницю, не запліснявіє і навіть може вилікувати від хвороб. Після п’ятничної служби на Страсну п’ятницю можна принести в будинок 12 палаючих свічок і не гасити їх, поки вони не догорять до кінця. Як стверджує прикмета на Страсну п’ятницю, це принесе в ваш дім благополуччя та достаток на весь наступний рік.

Запам’ятайте раз і назавжди, що в Страсну п’ятницю прикметам не можна плювати на землю. Кажуть В народі кажуть, що хтось плюне на землю, від того на весь рік всі святі відвернуться.

Замовляння на Страсну п’ятницю

Є один звичай на Страсну п’ятницю, який виконують для того, щоб у будинку ніколи не було сварок, а всі члени сім’ї жили мирно, без розладів. Коли ви печете паску, потрібно скрутити з тіста невеликий «колобок» і потім спекти його місці з паскою. Коли він буде готовий, одну половинку потрібно надкусити і з’їсти, а другу зберігати протягом року. Бажано заховати її за іконою, примовляючи таким змовою на Страсну п’ятницю: «Господи, спаси, сохрани, оборони. Нині і повсякчас і на віки віків. Амінь».

Джерело: ukr.media