Луценко дав посаду міліціонеру, якого звільняв за Майдан, – ЗМІ

19 Квітня 2017 15:04

Сьогодні генпрокурор Луценко призначив на посаду заступника прокурора Луганської області екс-міліціонера Ігоря Цюприка.

За часів Януковича він працював в слідчому главку МВС на посаді заступника начальника Управління з розслідування злочинів, скоєних організованими угрупованнями.

Посада формально підпадала під люстрацію, але Цюприк, вже при новій владі вивернувся і отримав крісло заступника не у кого-небудь, а у головного слідчого у справах Майдану Сергія Горбатюка – як це не парадоксально, – зазначає Страна.

1 червня 2016 року Цюприк був призначений заступником начальника департаменту спецрозслідування ГПУ, що займається розслідуванням злочинів проти Майдану, але вже 6-го – звільнений наказом генпрокурора Луценко. Звільнення пов’язане зі скандалом, який підняли адвокати “Небесної сотні”. Зокрема адвокат Євгенія Закревська.

Ігор Цюприк навіть подав до суду позов проти Євгенії Закревської за поширення недостовірної інформації про нього. Про це пресі повідомляв вже його адвокат – Ігор Кириленко.

Відповідачами у справі про захист честі і гідності виступають, крім Закревської, “Українська правда” та телеканал “112 Україна”, які, на думку позивача, поширили про нього недостовірну інформацію.

Основна вимога, вказана в позовній заяві – в законному порядку спростувати інформацію, яка порочить його честь і гідність.

Видання нагадує, що у своєму блозі на сайті “Української правди” Закревська стверджувала, що Цюприк під час роботи в МВС був причетний до переслідування активістів Майдану. За її словами, він був звільнений з поліції рішенням Атестаційної комісії в лютому 2016 року.

“Цюприк скаржився, що Атестаційна комісія була до нього упереджена і прийняла висновок про його звільнення необгрунтовано. Ми ретельно перевірили всі його скарги, ретельно розпитували про його діяльність і знання законодавства, витратили на нього купу часу і таки звільнили трьома голосами проти одного”, – писала тоді Закревська.

Сам Цюприк цю інформацію спростовує. Його адвокат опублікував відповідь Нацполіціі на запит, в якому говориться, що Цюприк не служив в поліції і атестацію не проходив.

Адвокат також наголосив, що в Генеральній прокуратурі України офіційно підтвердили, що відносно Цюприка проведені всі необхідні перевірки відповідно до законів України “Про запобігання корупції” та “Про очищення влади”, в ході яких не виявлено ніяких порушень закону.

У свою чергу, Закревська в блозі перерахувала чиновників, які ставили свої підписи під атестаційним листом Цюприка, і запропонувала йому пояснити: “… з якою метою, озброївшися, як можна припустити з документів, наданих його адвокатом, підробленими документами, він здавав тести, приходив на співбесіди, писав апеляцію”.

Вона заявила, що подала заяву про злочин до Генеральної прокуратури і скаргу в Національну поліцію з проханням провести службове розслідування.

Джерело: informator.news