Безкоштовно обстежують родимки всім охочим на Соборній площі

24 Квітня 2017 14:06

Акція “СТОП МЕЛАНОМА” стартувала в Чернівцях .Вперше в Чернівцях стартувала акція “СТОП МЕЛАНОМА”. З ініціативи Чернівецького міського управління охорони здоров’я та підтримки Буковинського державного медичного університету і Чернівецького обласного клінічного онкологічного диспансеру мешканцям Чернівців обстежують новоутворення шкіри (родимки, папіломи та ін.) на площі Соборній в автомобілі швидкої медичної допомоги. З самого старту акції чернівчани вишикувалися в чергу, щоби пройти безкоштовне обстеження.  Оглядає родимки дерматоскопом та консультує головний позаштатний онколог Чернівців Олег Чорний. Лікар розповідає: огляд однієї родимки триває близько 15 секунд. Якщо виявляють проблему, направляє людину до фахівців онкодиспансеру на додаткові обстеження.

Переконаний: у такий спосіб вдасться попередити розвиток хвороби і вчасно діагностувати меланому на початковій стадії.       Більшість пацієнтів, які сьогодні прийшли на обстеження, запитують у лікаря, як правильно загорати, скільки часу нешкідливо проводити на сонці влітку.    Читайте ще: Буковинці стали менше хворіти на рак Меланома – одна з найбільш небезпечних злоякісних пухлин, яка розвивається з пігментних клітин та часто рецидивує.

Незважаючи на значний розвиток сучасної онкології, показник захворюваності на меланому шкіри продовжує зростати. Упродовж 5-ти років у Чернівцях спостерігається тенденція до зменшення виявлення захворювання на меланому шкіри. Вам буде цікаво: У Чернівцях до онкологів можна записатися онлайн Так, за 2012 рік цей показник становив 12 випадків, 2013 році – 14 випадків, 2014 році – 9 випадків, 2015 році – 7 випадків, 2016 році – 8 . Хоча по області захворюваність на меланому зростає: у 2012 році – 12 випадків, а у 2016 – 30. У 90% випадків ця локалізація діагностується в І та ІІ стадіях, що є позитивним моментом для подальшого перебігу захворювання та лікування.

На обліку у Чернівцях перебуває 138 онкологічних хворих з діагнозом меланоми. По області таких хворих – 331.

Джерело: acc.cv.ua