Як розпізнати імунодефіцит, розповідали медики

24 Квітня 2017 14:36

Що таке імунодефіцит і коли слід звертатись до імунолога: педіатрам та сімейним лікарям у Чернівцях розповідали, як визначати імунодефіцитЩо таке імунодефіцит і коли слід звертатись до імунолога: педіатрам та сімейним лікарям у Чернівцях розповідали, як визначати імунодефіцит Первинний імунодефіцит часто проявляється у вигляді «звичайних» інфекцій. Іноді медики лікують інфекції, випускаючи із виду основну причину, що може призвести до непоправних наслідків, кажуть імунологи. Від 70 до 90 відсотків пацієнтів, хворих на імунодефіцит, залишаються  не діагностованими.

Поруч із цим, трапляється й зовсім навпаки, коли батьки та педіатри безпідставно визначають імунодефіцит в маленьких пацієнтів.

Лікар-імунолог Чернівецької дитячої поліклініки Аліна Дашкевич розповіла Інформаційному агентству АСС, що  часто батьки помилково визначають у своїх дітлахів імунодефіцит: «Батьки часто приходять і кажуть, що в моєї дитини знижений імунітет. Якщо дитина перехворіла 4-5 разів на ГРВІ, це не значить, зо знижений імунітет. Це хибна думка. Тому ми хочемо донести саме сімейним лікарям, що таке і що має насторожити. Ми підготували такі брошурки – усі 10 насторожуючих симптомів».

Щоб не було таких непорозумінь, лікарі-імунологи зібрали педіатрів та сімейних медиків, щоб розповісти, які симптоми можуть свідчити про імунодефіцит: Насторожувати, приміром, можуть такі симптоми, каже Аліна Дашкевич: « Це коли часті отити або синусити, повторні гнійні ураження, кілька перенесених за життя важких інфекцій (менінгіт, енцефаліт, сепсис), відставання у фізичному розвитку, тощо.» Якщо ж у дитини немає жодного із перерахованих критеріїв, вона відвідує дитячий садок та хворіє до 10 разів протягом року на ГРВІ й ці інфекції перебігають легко, швидко закінчуються, – це природній процес, що не потребує корекції медикаментами, зазначають імунологи.

Довідково: З 24 по 30 квітня проходить всеукраїнський тиждень імунізації. Мета – популяризувати вакцинацію. Поруч із цим – З 24 по 26 квітня – всесвітній тиждень первинних імунодефіцитів.

Джерело: acc.cv.ua