26 квітня – Міжнародний день пам’яті Чорнобиля

26 Квітня 2017 19:10

18881

Рішення про це було прийнято у грудні 2003 року Генеральною Асамблеєю ООН за ініціативи України, Російської Федерації та Білорусі. Генеральна Асамблея ООН також закликала держави-члени ООН широко відзначати цей день та проводити в його рамках відповідні заходи.

Для колективу Чорнобильської АЕС 26 квітня 1986 року стало найдраматичнішим днем в історії підприємства. Чорнобильська АЕС – первісток атомної енергетики України, її гордість, стала символом найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Потужний вибух, еквівалентний 500 хіросімським бомбам, змінив життя мільйонів людей. За даними Міжнародної програми Всесвітньої організації охорони здоров’я у ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи брали участь 800 000 чоловік і серед них – весь персонал Чорнобильської АЕС. Всього ж в Україні від Чорнобильської катастрофи постраждало більше 3 мільйонів чоловік, 90 000 було переселено із забруднених територій.

Ліквідація наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – інтернаціональний подвиг, символ мужності і єднання людей перед лихом. На ліквідації було задіяно 40 міністерств і відомств колишнього Радянського Союзу. Вартість лише консервації четвертого енергоблоку та будівництва об’єкта “Укриття” склала 6 млрд. доларів США.

У ці квітневі дні проходить ряд заходів, що стали вже традиційними. У Славутичі в ніч з 25 на 26 квітня – “Ніч пам’яті”, оперативний персонал ЧАЕС покладе квіти до меморіальної дошки В.Ходемчука, для якого зруйнований четвертий блок став останнім притулком, та до меморіалу Героям Чорнобиля.

Делегація ЧАЕС покладе квіти на могилу заступника начальника електроцеху О.Г. Лелеченка, який ціною власного життя виконав свій професійний обов’язок у перші післяаварійні дні, та відвідає школу на Полтавщині, що носить його ім’я. Згідно зі спільним рішенням адміністрації ДСП ЧАЕС та профспілкового комітету буде надано матеріальну допомогу сім’ям загиблих працівників та донорам, а також учасникам ЛПА 2 категорії. Хворих ліквідаторів та інвалідів відвідають вдома представники трудового колективу та профспілок.

Джерело: chnpp.gov.ua