“У Чернівцях зняли карантин, але ситуація залишається неблагополучною” – міська рада

27 Квітня 2017 15:19

Карантинні обмеження по сказу з вулиці Ковпака знялиКарантинні обмеження по сказу з вулиці Ковпака,  в місті Чернівцях, зняли, але ситуація поки не надто втішна. Такі висновки Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернівецькій міській раді Нагадаємо, У Чернівцях скажена лисиця покусала собаку. Випадок стався 25 лютого на вулиці Ковпака.    Оскільки всі заходи по боротьбі зі сказом були виконані, проведена дезінфекція, імунізація всього сприятливого поголів’я проти сказу, тому карантинні обмеження зняли, повідомляють у прес-центрі Чернівецької міської ради.

Епізоотична ситуація по АЧС в Україні і надалі залишається неблагополучною.Адже на території нашої області вже був випадок  АЧС в Новоселицькому районі, а навкруги наших областей, в Хмельницькій області до цих пір діє карантин у 2-ох неблагополучних пунктах, Рівненська область – 1 випадок,  Тернопільська- 1, Вінницька- 2, Івано-Франківськ – 1, останній випадок був у Рівненській області с. Городок приватний сектор, 20.04.2017р.  а загалом карантин продовжує діяти в 23-ох неблагополучних пунктах по АЧС , а це в 14-ти областях України. Н

агадаємо, 1550 свиней знищили на Буковині через АЧС Африканська чума свиней – висококонтагіозна інфекційна хвороба, смертність при захворюванні свиней досягає 100 %. Лікування та вакцини на сьогоднішній день   в світі не розроблені. З метою упередження занесення збудника на територію міста розроблені та затверджені заходи та план дій при підозрі виникнення АЧС, неодноразово спеціалістами державних установ ветеринарної медицини міста спільно з спеціалістами Чернівецької регіональної державної лабораторії проведені навчання-тренінги, на яких опрацьовані методи локалізації та ліквідації захворювання на випадок його виникнення.

На сьогоднішній день в місті функціонує одне свиногосподарство  ТзОВ «Глянц  Агро»,  яке на сьогоднішній день утримує  246 голів свиней .  Збудником  грипу птиці є вірус, який має спорідненість з вірусами грипу людини, коня, свині та унікальну здатність швидко видозмінюватись. Джерело інфекції – хвора, перехворіла на грип дика, перелітна та синантропна (ворони, шпаки, голуби, горобці та ін.. птиця). Смертність  птиці може досягати до 100 %.

Джерело: acc.cv.ua