Долю міськради та мера Чернівців мають вирішувати чернівчани, а не начальники з Києва

18 Травня 2017 14:22

Про це лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко заявив, відповідаючи на запитання чернівецьких журналістів щодо конфлікту між міським головою та міськрадою Чернівців і відповідного звернення мера Чернівців до Верховної Ради з проханням призначити позачергові вибори Чернівецької міської ради.

«Як я розумію, дійсно, в місті є системний серйозний конфлікт як всередині самої міської ради, так і між міським головою та міськрадою. Проте конфлікти такого роду не мають розв’язувати начальники у Києві», – вважає М. Томенко.

На його думку, якщо конфлікт є системним, то відповідальність мають нести усі учасники конфлікту – і міський голова, і міська рада. А чи стануть розв’язкою такого конфлікту дочасні вибори – має сказати насамперед місцева громада, переконаний політик.

«Тому моя пропозиція така: на жаль, в Україні відсутній закон про місцеві референдуми, але ніхто не забороняв місцевій владі ухвалити рішення про проведення громадського опитування. Це та сама форма місцевого референдуму, але без наслідків обов’язкового виконання… Фактично, чернівецька влада мусила би звернутися до мешканців міста за порадою: чи підтримують вони ідею виходу із ситуації, що склалася, шляхом переобрання міського голови та членів міськради? У випадку, якщо більшість громадян оцінять такий конфлікт як такий, що не дає можливості далі розвиватися місту, і підтримають ідею перевиборів, то саме тоді міська влада Чернівців мусить звернутися до Верховної Ради з пропозицією ухвалити рішення про місцеві перевибори», – вважає Микола Томенко.

Джерело: tomenko.ua