Лісогосподарські підприємства Буковини інвестували у розвиток виробництва 63,3 млн грн у 2015-2016 роках

22 Травня 2017 16:31

Учасники виїзної колегії Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства, що відбулася на базі Банилівського лісництва ДП «Сторожинецький лісгосп», ознайомилися з практичним досвідом підприємства в оновленні техніки для лісозаготівельних робіт. Директор лісгоспу Ігор Беленчук розповів про переваги експлуатації трелювальних колісних тракторів LKT-81 виробництва Словаччини, які вже працюють два роки у Гільчанському, Банилівському, Лаурському лісництвах.

На їх придбання лісгосп спрямував 4,4 мільйона гривень власних інвестицій. – Ми переконалися, що трактори надійні, маневрові, відповідають вимогам безпеки праці, що особливо важливо при лісозаготівлі і трелюванні деревини на гірських крутих схилах, – наголосив Ігор Іванович. – Маючи потужні лебідки, щороку трактор може трелювати на відстань 1,5 км до 8 тисяч кубометрів деревини.

При цьому техніка дуже ощадлива. Потребує удвічі менше дизпалива. Витрати на її обслуговування зменшилися на третину, порівняно з попередніми тракторами, які були в лісництвах. Так, нові трактори не з дешевих. Але ще рік – і вони повністю себе окуплять. Роботу LKT-81 при трелюванні деревини з лісосіки продемонстрували своїм колегам з інших лісгоспів області лісозаготівельники Банилівського лісництва: помічник звалювальника Ілля Васильович Коляска, звалювальник Юрій Ілліч Петращук, чокерувальник Михайло Петрович Бута.

У їх лісозаготівельній бригаді ще працюють тракторист Віталій Олександрович Татар та розкряжувальник Василь Миколайович Гашмей. – Раніше я працював на гусеничному ТДТ-55. Порівняно з ним новий трактор – це небо і земля, – розповідає Віталій Татар. – Він легший в експлуатації, дорогу не розбиває, бере більше колод. Може кілька тижнів не потребувати ніякого полагодження. На демонстраційній лісосіці у 15-му кварталі лісництва якраз тривав кінцевий прийом рубки головного користування у ялицево-буковому насадженні 90-річного віку. Перший прийом лісівники провели у 2006 році, залишивши на освітленій лісосіці найкращі дерева основних лісоутворюючих порід.

За десять років під ними вже піднявся гарний підріст молодого лісу – щільним яскраво-зеленим килимом (16 тисяч штук самосіву на гектар). – Переважну більшість виділеного нам державою лісосічного фонду розробляємо саме рівномірно-поступовими рубками, які дають можливість поновлюватись лісу природнім шляхом, – зазначає директор Сторожинецького лісгоспу Ігор Беленчук. – Застосовуємо ощадливі до природи способи розробки лісосіки, щоб не пошкодити лісовий підріст звалюванням та трелюванням заготовленої деревини. У тому числі за рахунок нової техніки. – Обласне управління лісового та мисливського господарства робить важливі кроки в модернізації лісогосподарських підприємств саме у напрямку застосування природозберігаючих технологій.

Придбана останнім часом лісгоспами техніка суттєво зменшує технологічний вплив на лісову екосистему, зокрема заміна тракторів гусеничного типу на колісні, – зазначає в.о. начальника Чернівецького ОУЛМГ Роман Череватий. – Приміром, за 2015-2016 рік капітальні інвестиції наших лісогосподарських підприємств у розвиток виробництва становили 63,3 млн грн