Центр крові одержав обладнання від ООН

22 Травня 2017 18:34

Ваги-помішувачі від провідної німецької фірми поліпшать якість донорської крові

Чотири прилади для стандартизації заготівлі та переробки донорської крові – ваги-помішувачі із запаювачами магістралей одержав Чернівецький обласний центр крові. Дороговартісне обладнання (один прилад коштує майже 200 тис. грн.) є гуманітарною допомогою Україні з боку Фонду народонаселення Організації Об’єднаних Націй.
За словами в. о. головного лікаря Чернівецького обласного центру крові Анжеліки Каланчі, ваги-помішувачі із запаювачами магістралей «CompoGuard» виробництва провідної німецької фірми «Fresenius Kabi» працюватимуть в операційних, де відбувається забір цільної крові. Апарати значно поліпшать процес кровоздачі та зроблять його більш якісним. Під час здачі крові донором вони забезпечують дуже точне її зважування, що убезпечить від недобору чи перебору, а при досягненні забору визначеного обсягу крові процедура буде автоматично припинятися. Також апарати самостійно помішують кров, що відбирається, запобігаючи склеюванню еритроцитів та рівномірно перемішуючи кров із консервантом. Крім цього, якщо раніше трубки ємностей із відібраною кров’ю доводилося запаювати вручну, що забирало чимало часу, то нові прилади роблять це автоматично за лічені секунди, внаслідок чого збільшується пропускна здатність операційної.

– З 22 комплектів ваг-поміщувачів, скерованих для України, наш Центр отримав 4, за що дуже вдячні, – каже Анжеліка Володимирівна. – Звісно, що цим потреба в оновленні обладнання Центру не вичерпана. У першу чергу, нам потрібні нові центрифуги для сепарації крові, оскільки всі із наявних є ще 70-х років випуску. Давно зношені вони ледве працюють і не в змозі забезпечити якісну сепарацію крові, позаяк є ризик руйнації еритроцитів. Тому клопочемося про придбання нових, які змогли б не лише гарантувати високу якість сепарованої крові, а й зекономити енергоресурси.

Джерело: promin.cv.ua