Лаврентьєв день: народні традиції 11 лютого 2018 року

10 Лютого 2018 21:52

У народі Лаврентьєв день споконвіку вважався днем відьом. Також вважалося, що цей святий може поліпшити зір і зцілити від сліпоти.

Народне свято «Лаврентьєв день» відзначається 11 лютого (за старим стилем – 29 січня).

В церковному календарі це день вшанування пам’яті святителя Лаврентія Печерського, єпископа.

Інші назви свята: «Лаврін», «Герасим», «Морозобитная билинка», «Биття морозне».

Лаврентій був прихильником самотнього споглядання і молитви. Він хотів вести самітницький спосіб життя, але Печерські отці-настоятелі не дозволяли йому перебувати на самоті. Тоді Лаврін покинув стала рідну обитель і перебрався в Дмитрівський монастир. Він здобув народну славу завдяки своєму дару цілительства. У 1182 році він був зведений на кафедру Турівську (що в Гомельській області) та став наступником святителя Кирила. Після кончини святителя Кирила Туровського Лаврентій став його повноправним наступником.

У народі Лаврентьєв день споконвіку вважався днем відьом. Згідно з повір’ям, вони виходили у цей день спеціально для того, щоб зіпсувати і зробити безплідною землю на полі та городі, заразити хворобами дерева і кущі, навести порчу на людину.

Чаклунки робили спеціальні заломи сухої трави. Той, хто через незнання або необережності зріже такий залом, важко захворіє або помре. Для того щоб захистити свої земельні наділи і близьких людей від підступів злих чаклунок, потрібно було за напрямом чотирьох частин світу увіткнути в землю чортополох. Нечиста сила дуже не любить це рослина в будь-яких його видах і щосили намагається обійти його стороною.

Якщо ж все-таки відьмі вдалося залишити неприємний «подарунок», то прибирати його треба було дуже акуратно і з особливими пересторогами. Краще всього з цим справлялися народні знахарі з великим досвідом.

Про цю дату говорили: «Лаврентьєв день то січнем потягне, то березнем потягне»; «І теплом приголубить, і морозом отдубасит». Це чітко характеризувало погоду мінливого лютого.

На Лаврентія спостерігали за місяцем: якщо вона зростала — погода цього дня простоїть всю першу половину наступного місяця; якщо ж дата випадала на місяць — така погода буде у другій половині березня.

Також вважали, що червоний місяць – до сильного вітру. Передбачали погоду і по диму з печі (якщо йде коромислом — скоро буде тепло), і по лісі (якщо дерева шумлять — бути сильному вітрі), і дров у печі (якщо вони погано розпалюються — до відлиги).

Крім того, 11 лютого молилися Лаврентію люди, у яких були проблеми з очима.

Джерело: ukr.media