4 травня – Святителя Максиміана Константинопольського

4 Травня 2018 09:53

4 травня
Священномученика Яннуарія та іже з ним
Святителя Максиміана Константинопольського

Священномученика Яннуарія

4 травня - Святителя Максиміана Константинопольського

Святий священномученик Януарій походив з аристократичної сім’ї з Беневенто, в юному віці став християнином, потім ще юнаком став першим єпископом Беневенто.

Під час гонінь Діоклетіана святий Януарій регулярно відвідував кинутих до в’язниці Поццуолі дияконів Созія і Прокла, спільно з ними звершував там літургію. Під час одного з таких богослужінь Януарій був заарештований.

Потім єпископ, а також диякони Созій, Прокл, Фест, читець Дезидерій і миряни Акуцій і Євтихій були послідовно: кинуті в піч, але залишилися неушкодженими; віддані на поталу звірам у цирку Поццуолі, але звірі не чіпали їх; нарешті, були обезголовлені в 305 році. У момент кончини святому Януарію було близько 30 років. Святий Януарій відомий у католицькому світі дивом, яке регулярно відбувається на його реліквії. Перша згадка про це диво відноситься до 17 серпня 1389 року.

Суттю дива є розрідження, а іноді навіть скипання засохлої рідини в закритій ампулі, яка вважається кров’ю святого Януарія.

При витяганні ампули та поміщенні її поблизу релікварія з головою священномученика Януарія кров у ампулі розріджується. Диво збирає величезну кількість паломників. Святий священномученик Януарій шанується як Католицькою, так і Православною Церквами.
Також він є покровителем міста Неаполь в Італії.

Детальніше читайте на УНІАН: https://religions.unian.ua/holidays/1905404-4-travnya-den-pamyati-svyaschennomuchenika-yanuariya-episkopa-beneventskogo.html

Святителя Максиміана Константинопольського

4 травня - Святителя Максиміана Константинопольського

Святитель Максиміан, патріарх Константинопольський, народився в Римі в багатій і благочестивій родині.

На власні кошти він ховав померлих, які прославилися святістю життя. Святий Максиміан був простий у спілкуванні з людьми і любив жити далеко від мирської суєти. У Константинополі за чисте і добродійне життя патріарх Сисиній поставив його пресвітером.

Після усунення з Константинопольського престолу єретика Несторія ієромонах Максиміан був возведений на патріарший престол 25 жовтня 431 року, у правління святого царя Феодосія Молодшого.

Помер святитель Максиміан мирно 12 квітня 434 року.