Літня відпустка за кордоном: як змінилися маршрути українців і ціни

12 Травня 2018 10:10

Через безвіз популярність “неорганізованого” відпочинку зросла втричі

Літо 2018 року – мабуть, перше, коли українці можуть з’їздити відпочити за кордон вільно. Безвізовий режим вступив в силу з 11 червня минулого року, але на той час біометричні паспорти були далеко не у всіх бажаючих відпочити в Європі (зокрема, через черги), тому “сезон безвізових поїздок” почався набагато пізніше.

Сьогодні, через майже рік, всі, хто хотів, мали можливість отримати біометричні паспорти. Ми розпитали представників туристичної галузі, як змінилися напрямки літніх подорожей українців і ціни в цьому році. Адже такі поїздки плануються заздалегідь і, незважаючи на те, що літо ще не настало, загальну картину цілком можна зрозуміти по заброньованим місцях.

Туреччина – незмінна

Опитані нами представники турфірм в один голос говорять, що, незважаючи набезвіз, найпопулярнішим напрямком для літнього відпочинку в цьому році як і раніше залишається традиційна Туреччина.

“Этим летом по-прежнему лидирует турецкое направление. Может, немного изменились маршруты внутри этой страны. В последние несколько лет набирают популярность курорты в Мармарисе, Даламане. Это тоже Турция, но более европейская, что ли. Там немного другая природа, другое море, другая архитектура. Оттуда можно даже на греческий Родос попасть. А люди, которые уже не первый раз отдыхают в Турции, хотят чего-то нового, но при этом не потерять “ол инклюзив”, к которому привыкли”, – рассказывает директор харьковского агентства “Караван-Тур” Светлана Аксенова.

Однак в цьому році тури в популярну країну подорожчали в середньому на 10-20% абонавіть 30%, тобто на 150-400 доларів, кажуть експерти. За їх словами, ціни піднялиготелі. У зв’язку з тим, що в Туреччину знову повертаються туристи з Німеччини і Росії,яких в минулі роки було вкрай мало з політичних причин. У нинішньому році, за словами операторів ринку, російські туристи ще взимку забронювали рекордну кількість місць на турецьких курортах. Такий підвищений попит і привів до підвищенняцін.

Європа без віз: лідери за популярністю – Італія і Іспанія

Серед європейських країн, в які раніше українці могли потрапити тільки по візі,найбільш популярні в цьому році Іспанія, Італія і Греція.

“Серед шенгенських країн на першому місці за популярністю в українців – Іспанія, на другому – Греція, а на третьому – Італія”, – розповідає директор мережі турагентств “Поїхали з нами” Олег Кулик.

“У нас в цьому році Туреччина на першому місці, потім йдуть Італія та іспанська Барселона”, – ділиться спостереженнями Світлана Аксьонова.

“Безвизовый режим позволил нарастить объемы продаж по тем странам, которые раньше были визовыми. Но увеличение произошло не в разы, а на несколько десятков процентов, по крайней мере на пакетные авиатуры. Это связано в первую очередь с вопросами цены и качества. Да, в европейские страны стало легче попасть, но они не стали дешевле”, – говорит Олег Кулик.

Виняток становить хіба що Італія, яка наростила число туристів з України в цьому роцібільш ніж в два рази. Такий рекорд пояснюється просто: раніше італійські консульствавельми неохоче видавали візи, і потрапити в країну було досить проблематично. З цієї причини чартерні туристичні авіарейси з України туди практично не літали. А в цьомуроці вони з’явилися, і чимало.

Друга за приростом туристів в цьому році – іспанська Барселона і курортинавколо неї.

“Барселона – у нас одно из самых популярных направлений. Это понятно: там и экскурсионная программа классная, и хорошее побережье. У нас многие спрашивают туры в Барселону. А в этом году сразу несколько операторов предлагают перелеты из Харькова в Барселону”, – говорит Светлана Аксенова.

Потрапити на популярні острівні іспанські курорти на зразок Майорки або Канарбажаючих з України менше – в першу чергу через порівняно високі ціни.
 
За словами керівників турагентств, відпочинок в більшості популярнихєвропейських країн практично не подорожчав, проте деякі курорти все ж піднялиціни, в середньому відсотків на 10.

“Туры в Грецию, например, выросли в цене достаточно существенно, где-то на 300-400 евро”, – говорит директор львовской фирмы “Пирамида-Тур” Юрий Илькив.

В Африку – влітку?

Одним з найпопулярніших напрямів цього року став африканський Туніс.

“Продажи по Тунису увеличились более чем в два раза, по сравнению с прошлым годом. Там климат очень похож на турецкий, эти страны находятся на одной широте. А цены там тоже не очень высокие. Поэтому Тунис сегодня законно занимает 3-4 место по популярности”, – объясняет Олег Кулик.

Ймовірно, через таку популярності ціни на відпочинок в Тунісі в цьому році такожтрохи виросли. За словами Юрія Ільківа – приблизно на 150-300 євро затижневий відпочинок на двох.

А ось інші європейські країни назвати мегапопулярним в турагентствах не можуть.

“Чорногорія раніше була одним з лідерів, але зараз обсяги продажів зменшилися.Може бути, тому, що раніше Чорногорія була однією з небагатьох європейських країн збезвізовим режимом, а тепер вибір став набагато ширше”, – говорить Олег Кулик.

“Черногория в нашем агентстве меньше пользуется спросом. Она неоправданно дорогая. И всегда была дороже в сравнении даже с Италией. Но в Италии есть что посмотреть. Хотя в Черногории море очень красивое”, – размышляет Светлана Аксенова.

Хорватия не наростила потік туристів, найімовірніше, через подорожчання. “Турив Хорватію виросли в ціні досить істотно, десь на 300-400 євро”, – говорить ЮрійІльків.
 
Албанія за цінами залишилася приблизно на колишньому рівні, але через те, щотам ще слабо розвинена курортна інфраструктура, також поки не стала занадтопопулярним напрямком.

За спостереженнями керівників турагентств, при виборі місця літнього відпочинкуукраїнці як і раніше в першу чергу керуються матеріальними можливостями. Алегонитва за дешевизною може перетворити відпочинок в суцільну проблему, кажутьвони.

“Иногда молодежь хочет ехать за границу за 100-300 долларов. Но мое мнение – такой отдых лучше даже не предлагать. Уважающие себя компании не должны продавать такие дешевые туры, потому что это не отдых. В таких турах можно получить только негатив и головную боль. Но есть много людей, которые этого не понимают и возвращаются разочарованными”, – говорит Юрий Илькив.

Автобусні тури і самостійні подорожі в моді

Введення безвізового режиму з Європою в нинішньому році привело до незвичайним росту активного літнього відпочинку. Автобусні екскурсії по Європі та самостійніподорожі, в тому числі на власному автомобілі, виросли в рази, кажуть представникитуристичної галузі.

“Можно констатировать трехкратное увеличение продаж именно экскурсионных туров, по сравнению с прошлым годом. Автобусные экскурсии – это самый дешевый способ посмотреть Европу, притом несколько стран сразу. К тому же есть туры, которые позволяют совместить такие экскурсии с отдыхом на пляжах. И такие туры дешевле, чем авиа или поездки на машине”, – говорит директор сети турагентств “Поехали с нами” Олег Кулик.

Зокрема, через зростання числа таких турів одне з традиційно популярних напрямків -Болгарія – втратила популярність серед туристів, які організовують свій відпочинокчерез турагентства.

“Болгарія – це, як правило, економваріант літнього відпочинку, і туди завжди буввеликий потік туристів. Але з урахуванням введення безвіза багато туристів тепервибирають Болгарію як місце для самостійного відпочинку. Туди можна спокійнодістатися на автобусі або машині. Тому по Болгарії ми спостерігаємо зменшення числатуристів, які їдуть туди організовано, особливо це стосується авіатурів”, – визнає ОлегКулик.

Бюджетным туристам очень нравится Болгария. Сутки в пути, зато очень дешево. За 150-200 евро на человека можно отдохнуть неделю, и это включая переезд и питание. Не все ведь могут тысячу евро выделить на отдых”, – говорит директор харьковского агентства “Караван-Тур” Светлана Аксенова.

Ще одна країна, де українці вважають за краще організовувати відпочинок самостійно, без допомоги турагентств, – Грузія. І відсутність мовного бар’єру лише посилює цю тенденцію. Хоча, за даними Олега Кулика, навіть з урахуванням “самостійних” мандрівників Грузія все одно не входить в число найбільш популярних напрямків. Одна з причин, на думку експертів, – що відпочинок там обходиться дорожче, ніж у Туреччині. Тобто і переліт, і вартість турів приблизно однакові, але якщо в Туреччині відпочиваючий отримує “ол інклюзив”, то в Грузії за ті ж гроші – тільки проживання і сніданки.
 

Також сайт “Сегодня” розповідав, як правильно подорожувати з тваринами і які нюанси необхідно враховувати.