14 найнебезпечніших у світі доріг, від яких перехоплює подих

30 Травня 2018 09:43

Кожному, кому хоча б раз доводилося кататися на американських гірках, відомий вислів «душа пішла в п’яти». Однак навряд чи ця розвага може зрівнятися з трасами і шосе, побудованими на висоті кількох кілометрів над прірвою, в безлюдній пустелі, над водою або навіть під нею, пише ВСВІТІ.

Ми запрошуємо вас у подорож найнеймовірнішими дорогами світу, порівняно з якими тьмяніють будь-які круті атракціони.

Тунель Гуолян, Китай

© imgur

Кілометровий тунель Гуолян, прокладений через гірський масив, веде до однойменного села. У 1970-х роках жителі поселення своїми силами прорубали цей тунель і «вікна» в ньому, використовуючи лише ручні інструменти. Ширина тунелю становить близько 4 метрів, тому водіям доводиться бути надзвичайно акуратними.

Ринок на рейках Меклонг, Таїланд

© Jennifer Lien / flickr

На перший погляд ринок Меклонг схожий на сотні інших тайських ринків. Але тільки доти, поки не пролунає гудок потяга, шлях якого проходить прямісінько через торговельні ряди. Буквально за секунди торговці прибирають свій товар і складають навіси, пропускаючи поїзд, що рухається зі швидкістю близько 15 км/год.

Юнгас-роуд, Болівія

© wikimedia

Дорога Юнгас з’єднує болівійські міста Ла-Пас і Коройко. Спускаючись з висоти 3 300 метрів до 360 метрів над рівнем моря, вона утворює безліч петель, в які не так вже й просто «вписатися». Незважаючи на те, що дорога дуже вузька, тут примудряються роз’їжджатися навіть вантажівки; втім, одній з них нерідко доводиться довго здавати назад.

Шосе Ейр, Австралія

© russellstreet / flickr

Дивлячись на цю дорогу, навряд чи можна подумати про те, що вона приховує велику небезпеку. Однак кількість аварій на цьому 1 660-кілометровому австралійському шосе, прокладеному далеко від населених пунктів, дуже велика. Причина досить проста: пейзажі тут настільки одноманітні, що водії буквально засинають за кермом.

Залізниця «Ніс диявола», Еквадор

© structuralia / twitter

Залізниця «Ніс диявола» прокладена по однойменній скелі, що височіє на висоті 800 метрів. До недавнього часу туристам дозволяли їздити на дахах вагонів, що курсують тут, однак сьогодні це вже заборонено.

Залізничний міст Памбан, Індія

© Feng Zhong / flickr

Міст Памбан з’єднує материкову частину Індії з однойменним островом. У 1964 році міст був зруйнований сильними вітрами Полкської затоки, тому тепер при швидкості вітру більше 55 км/год всім потягам, що проходять дається спеціальний сигнал, який попереджає про можливу небезпеку.

Каракорумське шосе, Пакистан-Китай

© depositphotos

1 300-кілометрове шосе Каракорум вважається найвисокогірнішим у світі міжнародним шосе, одина з ділянок якого проходить на висоті понад 4 600 метрів. Мусонні дощі, що йдуть влітку, часто розмивають дорогу і викликають зсуви, а на зиму шосе зовсім перекривають через погодні умови і можливості сходу лавин.

Пасаж дю Гуа, Франція

© Tudre / flickr

Ця звичайна на перший погляд дорога з’єднує острів Нуармутье з материковою частиною Франції. Однак під час припливів вона повністю занурюється під 4-метрову товщу води, залишаючись доступною для проїзду лише двічі на добу.

Лех-Манальське шосе, Індія

© wikipedia

Лех-Манальское шосе проходить через кілька високогірних перевалів, що знаходяться на висоті від 4 до 5 кілометрів. Дорога дуже вузька, що не заважає місцевим автомобілістам проноситься по ній на величезній швидкості.

Дорога на горі Тяньмень, Китай

© Liu Tao / flickr

11-кілометрова дорога, яка налічує 99 вигинів, веде до вершини гори Тяньмень, на якій розташований буддійський храм. У деяких місцях відстань між поворотами становить менше 200 метрів, тому водіям постійно потрібно бути напрочуд уважними.

Дорога через солончак Уюні, Болівія

© Marco Verch / flickr

Траса, що проходить через висохле озеро Уюні, знаходиться на висоті 3 650 метрів над рівнем моря. Місцеві пейзажі настільки незвичайні, що в них не важко загубитися, а мобільні телефони тут здебільшого не приносять користі. Їхати сюди з екскурсією може і безпечно, а ось вирушати самостійно все ж не варто – тим більше, що в нічний час тут нерідко спостерігається зниження температури до -30 ° C.

Дорога через каньйон Скіпперс, Нова Зеландія

© Bernard Spragg. NZ / flickr

Численні ями і обриви, круті спуски, раптові повороти, підвісні мости і сильні звуження дороги – це далеко не всі сюрпризи, які чигають на переправі через каньйон Скіпперс. Місцеві фірми, що займаються прокатом автомобілів, навіть не дають страховку тим, хто збирається підкорити цей маршрут.

Шосе імені Джеймса У. Далтона, Аляска, США

© Alaska DOT & PF / flickr

Тільки 175 кілометрів з цього 666-кілометрового шосе покрито асфальтом, решту шляху доводиться долати по гравію. Протягом всієї дороги є всього 3 населених пункти, 3 заправки і тільки 1 медпункт. У кожного, хто в’їжджає на цю трасу, місцева поліція перевіряє наявність всього необхідного для виживання у важких природних умовах Аляски.

«Потяг у хмари», Аргентина

© Lep / flickr

Протягом 217-кілометрової залізничної дороги потяг долає 21 тунель, 42 моста і віадука, 2 спіралі і ще 2 зигзага. Свою романтичну назву дорога отримала завдяки висоті, на якій знаходяться деякі її відрізки: іноді вона настільки велика, що поїзди проїжджають прямо крізь хмари.