30 травня за церковним календарем – Святителя Стефана

30 Травня 2018 09:32

30 травня
Апостола від 70 Андроніка і святой Юнії
Святителя Стефана, патріарха Константинопольського

Святий апостол Андроник і свята Юнія

30 травня за церковним календарем - Святителя Стефана

Святий апостол від 70-ти Андроник і його помічниця в апостольських працях свята Юнія були родичами апостола Павла. Вони багато потрудилися, проповідуючи Євангеліє язичникам, про що згадує апостол Павло в Посланні до Римлян: “Вітайте Андроника і Юнію родичів моїх і в’язнів зі мною, що прославилися між Апостолами і раніше мене що ще повірили в Христа” (Рим. 16:7). Святий Андроник був рукопокладений на єпископа Паннони, але проповідь його і святої Юнії поширилася і в інші країни, далеко за межі його єпархії. За трудами святих Андроника і Юнії затверджувалася Церква Христова, язичники наверталися до Богопізнання, багато язичницьких капищ припинили своє існування, замість них виникали християнські храми. Із служби на честь цих святих відомо що вони мученицьки постраждали за Ім’я Христове.
У V столітті, при імператорах Аркадії і Гонорії, їх святі мощі були знайдені в передмісті Константинополя разом з мощами інших мучеників.
Благочестивому клірикові Миколаю Калиграду було одкровення про те, що серед цих 17 мучеників знаходяться також мощі святого апостола Андроника. Згодом на цьому місці був побудований величний храм.

Святитель Стефан, патріарх Константинопольський

30 травня за церковним календарем - Святителя Стефана

Святитель Стефан, Патріарх Константинопольський, був молодшим сином імператора Василія Македонянина і рідним братом імператора Льва Премудрого. Священний сан він прийняв при Патріархові Фотію. Коли Патріарх Фотій в 886 році змушений був залишити патріарший престол, на Константинопольську кафедру був возведений святий Стефан. Святитель пильно стояв на сторожі своєї духовної пастви, був милостивий і заступався за беззахисних, піклувався про вдів і сиріт, відрізнявся великою стриманістю. Помер він мирно в 893 році і був похований в Сікеллійскому монастирі