Літні заробітки: в Україні пропонують торгувати морозивом, а в Фінляндії збирати ягоди

13 Червня 2018 09:54

Студентів у мережі ваблять заробітками в 8000-12 000 грн на місяць

<p style="text-align: justify;">Фото: pixabay.com</p>
Фото: pixabay.com

Літні місяці харківські студенти все частіше вважають за краще проводити з користю для гаманця, тому багато хто активно шукають варіанти сезонного підробітку. “Сегодня” вивчила ринок праці і з’ясувала, що роботодавці пропонують претендентам без досвіду і на скільки останні можуть поповнити свій бюджет під час канікул.

В МЕРЕЖІ. На різних сайтах вже зараз можна відшукати чимало пропозицій річного підробітку. Студентів звуть торгувати морозивом, розклеювати оголошення і роздавати флаєри, розважатися з дітьми в літньому таборі, влаштуватися оператором атракціону в парку, офіціантом в літнє кафе, консультантом гарячої лінії. За таку роботу молоді пропонують від 400 до 650 грн / добу, або ж від 8000 і до 12 000 грн на місяць.

“Особливих знань і навичок не треба. Зарплата реальна, тому що не так вже легко роздавати флаєри в 40-градусну спеку в центрі міста. Але при цьому ми повинні бачити результат: чим більше роздаєте, тим краще”, – розповів нам консультант по одному з номерів телефону.

А ось по інших оголошеннях у мережі додзвонитися вдалося не з першого разу, але, як виявилося, тут чекав підступ. За вказаним в оголошенні номером повинна була відповісти якась Ганна Андріївна, однак автовідповідач продиктував зовсім інший номер телефону.

Зателефонувавши з мобільного, потрапляємо на консультанта, яка представилася Юлією, дівчина тільки почала відповідати на запитання, як з’єднання перервалося. Набравши повторно, знову потрапляємо на автовідповідач, який пропонує залишатися на лінії. Під час чергового дзвінка “автоголос” повідомив, що на рахунку недостатньо грошей, тому встановити з’єднання не вдасться.

Виявилося, за цей час з рахунку пішло 20 гривень. Таким чином, намагаючись знайти роботу, ми попалися на вудку тих, хто не проти підзаробити на довірливих претендентах.

Вивчивши оголошення про літній підробіток більш детально, звертаємо увагу, що автор більшості з них – один і той же підприємець, який, передбачивши інтерес до сезонної роботи, склав оголошення з непоганими умовами і високою зарплатою. Однак, зателефонувавши за оголошенням, здобувач отримує інший – платний номер і поповнює чужу кишеню.

СЛУЖБА ЗАЙНЯТОСТІ. Після невдалого пошуку пішли традиційним шляхом, звернувшись до обласного центру зайнятості. Там нам озвучили десятки варіантів річного підробітку з зарплатою 4000-5000 грн на місяць. Молоді пропонують попрацювати касирами або вантажниками в супермаркетах, соцпрацівниками або зайнятися благоустроєм території.

“Пропозиції реальніші, у нас точно обману не буде. Наші фахівці працюють з роботодавцями, перевіряють всю інформацію. Ми із задоволенням допоможемо студентам підібрати роботу”, – говорить заступник директора Харківського регіонального центру зайнятості Анатолій Толстих.

ВИШІ. Студенти можуть знайти роботу і через університети.

“Влітку працюватиму провідником. Закінчив” Курси провідника “при університеті і на літо записався в студентський загін”, – говорить студент УкрГУЖТ Максим Желновач.

А деякі і зовсім не думають про літній підробіток, а працюють цілий рік.

“Я вчуся на контракті, тому потрібно було шукати роботу. Працюю SEO-менеджером і контент-маркетологом в одній компанії. Робота віддалена і займає всього три-чотири години на день”, – розповідає студент ХНУ ім. Каразіна Артем Войтенко.

ЗАРОБІТКИ В ЄВРОПІ І БІЛЯ МОРЯ

Більш гідну винагороду за працю пропонують українським студентам у Європі, щоправда, роботу там складно назвати легкою. Наприклад, у Польщі можна упаковувати одяг на складі інтернет-магазину, в Німеччині – працювати прибиральником у клінінгових компаніях, офіціантом, помічником кухарів у готелях і піцеріях, в Фінляндії – збирати лісові ягоди і гриби. Трудитися доведеться 10 – 12 годин на добу з одним вихідним на тиждень, а платити обіцяють 10 000 – 30 000 грн на місяць.

При цьому компанії вимагають від студентів знання мов: англійської, німецької або польської. Тут гарантують безкоштовне житло, однак за комунальні послуги і харчування потрібно буде платити зі своєї кишені.

А в Туреччину і Болгарію молодих людей з України кличуть працювати дитячими аніматорами, офіціантами, рятувальниками на паті-човни і танцівницями. За це пропонують винагороду від 12 000 до 36 000 грн. Тут також необхідно знання англійської хоча б на середньому рівні.

Нагадаємо, за останні роки в Україні стало менше робочих, задіяних у виробництві, кількість чиновників збільшилася, а в агросекторі офіційно задіяно всього 5% працездатних українців. У той же час, за прогнозами експертів, кількість бюджетників буде скорочуватися в зв’язку з реформами медицини і освіти.