Як виховати сильну і незалежну дівчину: 10 ефективних порад

13 Червня 2018 09:48

Фемінізм і жіночність не відкидають один одного

<p style="text-align: justify;">Незалежна дівчина. Фото: depositphotos</p>
Незалежна дівчина. Фото: depositphotos

Фемінізм – як вагітність: або є, або немає. Ти або віриш в повну рівність чоловіків і жінок, або ні. Такої думки нігерійська письменниця Чімаманда Нґозі Адича, яка написала книгу “Дорога Іджеавеле або Феміністичний маніфест в п’ятнадцяти пропозиціях”. Цей лист з порадами, який Чімаманда написала своїй подрузі, яка виховує дівчинку-підлітка на ім’я Чізалум. Однак рекомендації письменниці можуть бути застосовані для всіх, адже це справжній рецепт виховання сильної і незалежної жінки, передає WoMo.ua.

Вашій увазі десять цінних думок-рад.

1. Будь повноцінною особистістю. Материнство – дорогий подарунок, але не дивись на себе тільки через цю призму. Будь повноцінною особистістю… Залиш собі місце для невдач. Нова мати не завжди знає, як заспокоїти дитину, що плаче. Не думай, що ти повинна знати все. Читай книги, шукай в інтернеті, питай досвідчених батьків або просто пробуй і помиляйся. Але перш за все зосередься на тому, щоб бути повноцінною особистістю. Присвячуй час собі. Задовольняй свої потреби.

2. Розділіть турботи про дитину навпіл. Як саме “навпіл” – залежить, звичайно, від вас обох, і ви це налагодите, приділяючи однакову увагу потреб один одного. Не йдеться про буквальний розподіл п’ятдесят-на-п’ятдесят або день-через-день, але ви відчуєте, коли опіка над дитиною буде розділена порівну. Відчуєте, коли не буде підстав для обурення. Тому що якщо рівність сьогодення, для образ місця не буде.

3. Навчи її, що поділ на “гендерні ролі” – це повна маячня. Ніколи не говори їй, що вона повинна або не повинна щось робити тільки тому, що вона дівчина. “Ти дівчина” не може бути підставою для цього. Ні за яких обставин.

4. Поясни їй, що коли ти критикуєш Х у жінок, але не критикуєш Х в чоловіках, тоді у тебе проблема не з Х, а з жінками. Замість Х можна підставити слова на кшталт “гнів”, “амбіції”, “гучність”, “впертість”, “холодність” або “жорстокість”.

5. Ніколи не говори про шлюб як про досягнення. Знайди спосіб пояснити, що шлюб не є досягненням, так само як не є тим, до чого слід прагнути. Шлюб може бути вдалим чи невдалим, але це не досягнення. Ми привчаємо дівчат хотіти заміж, але ми не привчаємо хлопців хотіти одружитися, отже, спочатку вже існує великий дисбаланс.

6. Багато дівчат не озвучують факти насильства, тому що хочуть бути милими. Багато дівчат приділяють багато часу, намагаючись бути “милими” з тими, хто їм шкодить. Багато дівчат піклуються про “почуття” тих, хто робить їм боляче. Все це – катастрофічні наслідки прагнення подобатися. Світ повний жінок, нездатних дихати на повні груди. Їх стільки часу вчили купувати форму і подобатися суспільству. Тому замість вчити Чізалум подобатися, навчи її бути чесною. І доброю. І хороброю.

7. Якщо їй подобається косметика, нехай користується. Якщо їй подобається мода, нехай їй слідує. І якщо вона не цікавиться такими речами – нехай так і буде. Не думай, що виховання її феміністкою значить відкидати власну жіночність. Фемінізм і жіночність не відкидають один одного.

8. Скажи їй, що секс може бути прекрасним і, крім очевидних фізичних наслідків (для неї як для жінки!), є ще і наслідки емоційні. Скажи їй, що її тіло належить їй і тільки їй, що вона ніколи не повинна погоджуватися з чимось, чого вона не хоче. Або з тим, до чого, як їй здається, її схиляють. Навчи її, що умінням говорити “ні”, коли відмова видається правильним рішенням, можна пишатися.

9. Навчи її, що любов не тільки дають, але і приймають. Це важливо, тому що ми непомітно впливаємо на життя дівчат: ми вчимо їх, значною мірою здатності любити – це здатність жертвувати собою. Хлопців ми цього не вчимо.

10. Навчи її поважати відмінності. Зроби так, щоб різноманітність вважалася звичною. Нехай вона стане природною. Навчи її не оцінювати різноманітності. Причина толерантності – не в потребі бути чесною або милою, а в людяності і практичності. Тому різноманітності – реальність сучасного світу. І, навчаючи її тому, що між людьми є відмінності, ти даєш їй засоби виживання.

Раніше сайт “Сегодня” з’ясовував, як жінці залишатися щасливою в стосунках: запам’ятайте чотири речі. Якщо ви вважаєте, що ваше щастя залежить від чоловіка, то прирікаєте себе таким чином на розчарування.