На Хотинщині звили майже 70 гнізд сірі чаплі

21 Червня 2018 09:47

У дубовому пралісі Хотинської височини, на самих верхівках дубів, яким вже по 260 років, звили гнізда сірі чаплі.

«Цього року запримітили, що птахи почали селитися і на високих буках. Зараз є 67 гнізд, щороку їх стає усе більше», – розповідає Євген Бранашко, лісничий Рухотинського лісництва, на території лісфонду якого знаходиться орнітологічний заказник «Чапля».

Птахи облюбували це місце десь у середині минулого століття. Відтоді щороку прилітають сюди, на рідні гнізда, виводити пташенят. У січні 1983 року поселення чаплиної колонії отримало заповідний статус і відтоді перебуває під охороною Рухотинського лісництва, що входить до складу державного підприємства «Хотинський лісгосп».

Під заказник лісівники виділили 8,3 гектари стародавнього лісу, хоча площа гніздування чаплі становить всього пів гектара. Тут не проводять жодних лісогосподарських робіт, навіть обмежений доступ у ліс, щоб не порушити його первісний стан.

Окремі дуби досягають до 40 метрів висоти і більше метра у діаметрі стовбура, ще й щільно обвиті плющем аж до крони. У поважному вигляді їм не поступаються буки (на фото). Під наметом прадавніх дерев піднімається другим ярусом бук, клен, граб, липа. Але дуб не відновлюється. Іде зміна дубового пралісу на буковий ліс.

«Над гніздами завис половик чи якийсь інший хижак, чаплі його відлякують гучним гомоном», – пояснив помічник лісничого Рухотинського лісництва Микола Нагес.

Поруч з «Чаплею» на території Рухотинського лісництва є заповідний об’єкт «Дубовий праліс» у 10 гектарів. Лісівники охороняють також заповідне лісове урочище «Буковий праліс», урочище «Бучок». А пам’ятка природи у 49 гектарів державного значення «Рухотинський ліс» є зразком загальноєвропейського корінного букового насадження. Букам «Рухотинського лісу» по 150-170 років.

Загалом у лісництві Євгена Бранашка є 8 об’єктів природно-заповідного фонду, площа яких в цілому становить 199,1 гектари.

«Хотинщина багата на унікальні природні комплекси, на заповідні об’єкти. Працівники лісової охорони нашого лісогосподарського підприємства забезпечують цілковите дотримання усіх вимог для збереження цих унікальних куточків Буковини», – зазначив директор ДП «Хотинський лісгосп» Іван Вілянський.

Про це повідомляє прес-служба Чернівецького ОУЛМГ