Не годує вже ця робота так, як колись, – підприємець на Калинці

2 Квітня 2017 14:29

Продавці Калинівського ринку у Чернівцях скаржаться, що у будні дні майже нема людей.

Світлана Рижак торгує на Калинівському ринку вже 15 років “брендовим” одягом, який привозить із Польщі. Окрім неї, цим бізнесом займаються її син та донька. Колись Світлана купила їм контейнери тут і сказала: “Жити тепер точно буде на що”. Зараз жінка вже сумнівається в успішності цієї справи.

“Приходять, мацають, та не купують” – Спочатку я була звичайним продавцем у власника, який продавав сонцезахисні окуляри. Пропрацювала так рік і побачила, який потік грошей тут є. Подумала, що треба самій заробляти більше. Орендувала контейнер, потім купила його. Подумала, що одяг, мабуть, найбільш “ходовий” товар. Почала привозити з-за кордону речі. Якість хороша, там вони коштують недорого. Чесно скажу, 15 років тому я жила в шоколаді. Потім і дітям на весілля подарувала контейнери на Калинці. Подумала, що жити точно матимуть за що. Та зараз це вже не так успішно. Не годує вже ця робота так, як колись, – розповіла пані Світлана.

Вона розповідає, що 10 років тому на ринку щодня були люди. – Сюди приходили не тільки з області, а й з усієї України. У будні тут не можна було пройти, а у вихідні – взагалі свято. Зараз що? У вихідні, і то людей мало. Приходять, мацають, та не купують, – продовжує жінка.

Для того, щоб сплатити оренду і мати прибуток, дехто постійно змінює товар.

– Перед 1 вересня закуповую і продаю канцтовари, рюкзаки, книжки. Перед Новим роком продаю прикраси для ялинки, гірлянди. І так постійно змінюю товар. Із того, що у мене є завжди – шкарпетки, колготки, домашнє взуття, товари для дому. Та те, що заробляю за місяць – віддаю за оренду. Майже нічого не виходить, – поділилася продавець Ганна. Скуповуються дрібні підприємці.

Продавець запчастин та електронних вимикачів каже, що на Калинці головне – не упустити постійних клієнтів.

– Я постійно повинен бути на роботі. Буває, не продаю нічого. Якось я вирішив зробити собі вихідний і не прийшов на роботу. І того дня прийшли клієнти, які купували у мене товар гуртом. Мене не було, і вони пішли до іншого, – розповідає Сергій Паник.

Сергій вважає, що людей стало менше тому, що тепер все те, що колись купляли на ринку, можна знайти у спеціалізованих магазинах. На Калинівському ринку ж скуповуються приватні підприємці області.

– Я продаю тільки гуртом. Соки, водичку, каші, солодощі. У мене майже немає місцевих клієнтів (чернівецьких, – авт.). Приходять із села люди, у яких свої магазинчики. Ось завдяки таким людям я тут і тримаюся. Так майже нічого не купують. Хіба перед великими святами, – розповідає продавець.

Підприємець Оксана каже, що працює у торгівлі понад 25 років. У неї магазинчики в усій країні. На Калинці почала працювати два року тому.

– Тут зовсім інше. Ціни не можна сильно підвищувати, бо люди не куплять. Ось, я продаю сумки і тут, і у Формаркеті. Те, що тут можу віддати за 300 гривень, там продаю не менше, ніж за 400. Сюди йдуть люди, які розраховують купити тут щось дешевше. Якщо тримати зависокі ціни, ви тут не виживите, – каже вона. – Найбільше людей у вихідні та свята, коли люди не працюють. Навіть порівняно із минулим роком, покупців стає менше. Люди не мають за що купувати речі. Молодь тут рідко щось купує. Хіба хтось із батьків з-за кордону валюту пришле. Взагалі, треба і знати, чим торгувати. Чесно кажучи, тут є кілька прибуткових точок, які не втратять своєї популярності. Весільні магазини завжди були популярні і будуть. Я думаю, цей ринок через кілька років “загине”, якщо ситуація в країні не зміниться. Оренда дорожчає, ціни на все вищі, а у людей в кишенях грошей менше. Ось і вся проблема. Бачите, навіть милостиню тут вже не просять, як колись, – каже жінка.