Регулятори та урядовці знову придумали, як здерти з українців більше грошей за газ

7 Квітня 2017 12:31

Регулятори та урядовці знову придумали, як здерти з українців більше грошей за газ

Київські «поводирі» вважають, що люди можуть ще більше платити за газ, тому встановили абонплату за користування газовими мережами

Щоразу наші регулятори та урядовці придумують, як більше видерти грошей із власного ж народу. Споживачі – це постійне і безвідмовне джерело прибутку для владників. Цього разу київські керівники вирішили, що українці замало платять за газ і знайшли спосіб, як збільшити плату. Оскільки сам тариф і так уже вище нема куди, придумали ввести абонплату за газ.

Невдовзі споживачі будуть окремо оплачувати вартість самого газу і вартість його розподілу, незалежно від обсягу фактичного споживання

НКРЕ тихенько розробили нововведення і планували їх запровадити уже з 1 квітня. Якби не вчасно, під тиском громадськості, схаменулися можновладці, уже за квітень споживачі газу мали би заплатити абонплату за користування газовими мережами.

Запровадження абонплати тимчасово призупинено, повідомила прес-служба НКРЕ.

– Рішення Регулятора із запровадження тарифів на транспортування та розподіл природного газу буде призупинено з метою забезпечення непідвищення загального рахунку для населення, – повідомили в НКРЕ.

Офіційно

Ціна на газ не збільшиться

Регулятори та урядовці знову придумали, як здерти з українців більше грошей за газ

Віктор Горда, голова правління ПАТ “Чернівцігаз”Жодна із категорій споживачів не отримає підвищення плати за газ. 85% споживачів, які використовують газ лише для приготування їжі, отримають пряме зниження ціни, в середньому на 4%. 15% споживачів – отримає компенсатор в тарифі на постачання за тепло.

По-перше, ці зміни, які запроваджені минулого тижня, не відбулися. Закон частиною якого є введення плати за потужність ухвалили ще в грудні 2015 року. І запровадження нових підходів в оплаті не несе за собою змін у бік збільшення. Всі істерії політиків та зацікавлених осіб є ніщо інше як фікція.

Донині була схема оплати за газ, яка мала в собі кілька складових: ціна газу як товар, транспортування газу по території України та Чернівецької області. 87% ціни, яка стягувалась зі споживачів це була ціна за газ і 13% – це плата за утримання газових мереж та обладнання, податки і зарплата газовиків.

Чому виник скандал

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, ухвалила рішення про затвердження за новою методологією (таке діє лише у Нідерландах – ред.) розрахунку тарифів на послуги розподілу природного газу. Тобто, споживачі будуть окремо оплачувати вартість самого газу і вартість його розподілу, незалежно від обсягу фактичного споживання.

У НКРЕ розповідають, мовляв, нововведення зменшить ціну на газ. У результаті конкуренції на ринку постачання зменшиться ціна на газ як товар; споживачі бачитимуть прозоре формування платежів, а також матимуть рівномірне нарахування за послуги, – йдеться у іміджевому повідомленні НКРЕ.

Однак за попередніми підрахунками «Публічного аудиту» абонплата може від 1,5 до 9 разів перевищувати вартість спожитого газу.

– Потрібно розуміти, що сума в абонплаті залежить не від фактично спожитого обсягу газу, а від потужності лічильника й тарифу конкретного газорозподільного підприємства. Найбільш відчутно це вдарить якраз по тих споживачах, які мають газові плити й використовують незначні обсяги газу, – пояснює провідний аналітик «Публічного аудиту» Тарас Галайда.

– Для розуміння, що відбувається, підприємства, які користуються газорозподільними мережами, ні копійки не платять державі за користування ними. Хоча на законодавчому рівні вже давно планувалося запровадити оплату за це у вигляді концесії або оренди. Зате на споживачів навісили абонплату, через яку вони додатково мають сплатити газопостачальникам 1,8-2,4 млрд. грн. на рік, – повідомляє керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

Тарифи, які останнім часом ухвалює НКРЕ, виглядають доволі дивними. І на чиїм боці працює ця комісія можна зрозуміти аналізуючи їхні дії.

Вочевидь, швидко зорієнтувавшись в тому, що споживачі намагаються економити дорогий газ, ті кому це вигідно, знайшли спосіб, як все ж стягнути гроші з людей. Владники мають невичерпне й безвідмовне джерело прибутків – українців. І не факт, що завтра не розглянуть введення окремої плати за збереження газу, за ремонт газогонів, за страхування працівників газових кампаній, за охорону газу, за розвідку газу тощо. Над такими різними пропозиціями працюють креативні чиновники, щоб здерти ще більше грошей зі споживача.

У селах за газові мережі заплатять двічі

Вражені планами запровадити абонплату за підключення до системи газопостачання особливо мешканці сіл. Виходить вони повинні заплатити двічі. Адже відомо, що у більшості сіл мешканці за власні кошти проводили газ, купували мережі тощо. З кожного господарства на газ віддавали десятки тисяч гривень. Відтак усе це передали безкоштовно у користування газовикам, оскільки інакше людей погрожували залишити без газу. А після запровадження абонплати за газ селяни змушені будуть знову платити за мережі, які самі проклали у селах.

Ольга МАКСИМЮК

Регулятори та урядовці знову придумали, як здерти з українців більше грошей за газ

Суми, на які мають збільшитися платіжки за газ в Україні

Підприємство Тариф на послуги розподілу природного газу для населення (грн за куб/год без ПДВ) Лічильник G1,6 мах. потужність 1830 кубів на місяць, фактичне споживання 5 кубів на місяць % збільшення оплати Лічильник G2,5 мах. потужність 2920 кубів на місяць, фактичне споживання 5 кубів на місяць % збільшення оплати
    було буде   було буде  
ПАТ «Чернівцігаз» 0,02188 34,39 78,05 127 34,39 106,67 210
ПАТ «Тернопільміськгаз» 0,01108 34,39 54,33 58 34,39 68,82 100
ПАТ «Київгаз» 0,01273 34,39 57,96 69 34,39 74,61 117
ПАТ «Дніпрогаз» 0,01460 34,39 62,06 80 34,39 81,16 136
ПАТ «Закарпатгаз» 0,03885 34,39 115,31 235 34,39 166,13 383
ПАТ «Івано-Франківськгаз» 0,02433 34,39 83,43 143 34,39 115,25 235
ПАТ «Вінницягаз» 0,02285 34,39 80,18 133 34,39 110,07 220

Джерело: Економіст