Як правильно поститися: чим піст відрізняється від дієти

1 Грудня 2017 08:30

Сьогодні розпочався Різдвяний піст 2017-2018, останній піст у році, що минає. Щоб дізнатися, як правильно дотримуватися посту, тобі зовсім не потрібно бути досвідченим дієтологом. Головне – бажання і прагнення до мети. А tochka.net розповість тобі про основні правила посту.

Що таке піст

Мало хто знає сьогодні, як правильно постити і що для цього потрібно. Для сучасної людини, і то, лише для близької до релігії, піст – це проміжки часу в році, коли церквою рекомендується дотримуватися певних правил у харчуванні. Наприклад, між Масницею і Великоднем або, як зараз – за сорок днів до Різдва. А в чому виражається це поняття і як воно працює – знають дуже небагато.

Піст – це спосіб харчування, з якого виключаються певні групи і види харчових продуктів. У цьому і криється його головна відмінність від дієти, яка зазвичай навпаки дає рекомендований список продуктів. Під час посту можна їсти все, крім того, що є в списку, і в необмежених кількостях, в дієті ж не можна їсти нічого, крім зазначеного, і при цьому не можна перевищувати норм.

На цьому семантична різниця цих понять закінчується. Піст, як і дієта, може бути вкрай жорстким, а може – і досить вільним. Однак, маючи намір дотримуватися традицій поста, хоч м’якого, хоч жорсткого, необхідно враховувати потреби свого організму. Чи зможе він витримати це випробування – тобі невідомо, тому краще порадитися з лікарем-дієтологом і спробувати спочатку короткочасний і не надто жорсткий пост.


Види посту

  • Легкий піст. Дозволені практично всі продукти, крім вершкового масла, свинини, яловичини, баранини. Як ти бачиш, дотримуватися такого посту вкрай легко: замінивши вершкове масло на олію, а тваринне м’ясо – птицею або рибою, можна жити і харчуватися без особливої ​​втрати комфорту.
  • Середній піст. Крім м’яса і вершкового масла заборонена птиця, риба, молочні продукти (крім сироватки і знежиреного кефіру), картопля, солодке (цукерки, шоколад, печиво), білий хліб, яйця і солодкі фрукти. Ця версія поста значно важче дається людям, які не мали попереднього досвіду перебування на дієті. По суті, під час цього посту треба харчуватися кашами, овочевими бульйонами і рагу. Мінімально необхідний відсоток жиру можна взяти з рослинної олії, завдяки чому таким чином постити можна протягом тривалого часу без шкоди для організму.
  • Жорсткий піст. Ти коли-небудь чула фразу “на хлібі і воді”? Вона була сказана про жорсткий пост. Віддаватися такому режиму харчування протягом тривалого часу досить небезпечно, тому що по суті він є найбільш жорсткою монодієтою з існуючих. Жири і білки відсутні повністю, що протипоказано людям, які страждають на м’язову дистрофію і захворювання серцево-судинної системи.

Попередня консультація з лікарем – обов’язкова, адже максимальний термін безпечного для життя посту – два тижні.