Претензії Угорщини до України назвали “маніпуляцією і обманом”

14 Лютого 2018 21:02

За словами Гриневич, всі відчули на міжнародній арені напругу і маніпулятивні заяви міністра закордонних справ Угорщини

<p style="text-align: justify;">Лілія Гриневич. Фото: studway.com.ua</p>
Лілія Гриневич. Фото: studway.com.ua

Кабінет Міністрів схвалив проект закону, який передбачає продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону “Про освіту” з 2020 на 2023 рік.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду в середу.

“Мова йде про внесення змін до пункту 3 розділу 12 “Прикінцеві та перехідні положення” закону “Про освіту” – реалізація мовної статті для дітей з національних меншин. Зараз все відчули на міжнародній арені напруга и маніпулятівні заяви міністра закордонних справ Угорщини. Ми як Україна після рішення Венеціанської комісії відразу і маніпулятивні заяви міністра закордонних справ Угорщини. Ми як Україна після рішення Венеціанської комісії відразу створили “дорожню карту” імплементації рекомендацій Венеціанської комісії, і ми рухаємося виключно відповідно до цих рекомендацій”, – сказала міністр освіти Лілія Гриневич.

Вона назвала “маніпуляцією і шантажем” дії Угорщини, яка блокує засідання Україна-НАТО, змушуючи Україну призупинити дію закону.

“Такого немає в рекомендаціях Венеціанської комісії. Крім того, ми ведемо консультації з угорської громадою, вже були дві великі зустрічі в Берегово, Ужгороді, і в Києві, але в той же час, сьогодні повинні були тривати ці консультації, але лідери угорської громади нам повідомили, що вони не приїдуть на ці консультації через подання депутатів Опозиційного блоку в Конституційний Суд”, – сказала Гриневич.

Як повідомлялося, Угорщина вже вдруге заблокувала проведення засідання Комісії Україна-НАТО на міністерському рівні через претензії до мовної статті українського закону про освіту.

Будапешт вважає, що норма закону щодо державної мови освіти в Україні порушує права угорської меншини. Київ ці звинувачення заперечує.

7 лютого о Міністерстві закордонних справ України повідомили про узгодження ключових питань з представниками Угорщини, в тому числі і шляхів врегулювання мовного питання. У той же час в МЗС Угорщини заперечують це.

 

Джерело: ukr.segodnya.ua