В Японії створили експериментальний препарат, який вбиває вірус грипу за один день

14 Лютого 2018 20:57

 Створено нові ліки від грипу

Японська фармацевтична компанія Shionogi & Co заявила, що її препарат може вбити вірус грипу за 24 години.

Представники Shionogi & Co очікують, що використання ліків в Японії почнеться вже в березні, пише Science Alert.

У клінічному дослідженні препарату Baloxavir Marboxil з’ясувалося, що середня кількість часу, який витрачається на знищення вірусу у дорослих людей, становила трохи більше ніж 24 годин.

Зараз одним з найбільш поширених препаратів для боротьби з вірусом грипу є озелтамівір (який продається під торговою маркою Tamiflu). Цей препарат намагається зупинити поширення вірусу на моменті виходу нових вірусних частинок із зараженої клітини. Водночас Baloxavir Marboxil запобігає насамперед зараженню клітин від вірусної інфекції.

У січні 2018 року завершилася третя фаза клінічних досліджень нових ліків на добровольцях, хворих на грип. Випробування показали: симптоми грипу зберігалися у пацієнтів приблизно стільки ж, скільки при лікуванні іншими препаратами. Однак, за словами представників Shionogi & Co., Baloxavir Marboxil знищував віруси значно швидше – це зменшувало період, протягом якого пацієнт залишається заразним.

“Перевага полягає в тому, що це одна таблетка на один раз, порівняно з курсом терапії, тому особливо для пандемії це може бути перевагою. У вас не виникне проблем, якщо ви не завершите курс терапії”, – розповів один з розробників ліки, керівник глобального фармацевтичного підрозділу Roche Деніел О’Дей.

Японські ЗМІ зазначають, що новий препарат, який націлений на віруси грипу A і B, отримав зелене світло від японської урядової комісії міністерства охорони здоров’я на початку лютого, що свідчить про ймовірне продовження виробництва і продаж ліків. Очікується, що лікувати новим препаратом в Японії почнуть вже в травні.

Раніше НВ повідомляло, що першу універсальну вакцину від грипу допустили до клінічних випробувань. Заснований в Оксфорді стартап Vaccitech збирається до кінця 2019 року завершити випробування свого універсального щеплення від грипу. Якщо така вакцина буде створена, вона усуне потребу в щорічних ін’єкціях.

Джерело: nv.ua