«Рідна країна» продовжує допомагати відновлювати Шевченкову світлицю. Вже традиційно толоку команда розпочала з покладання квітів до могили Кобзаря.

Нагадаємо, що під час презентації міста Канева в рамках Всеукраїнської акції «7 чудес України: історичні міста та містечка» Микола Томенко повідомив про підготовку до реставраційних робіт Тарасової світлиці і наголосив на тому, що необхідно зберегти максимальну ідентичність. Саме тому було вирішено використати для перекриття даху очерет, який потребує особливої обробки та підготовки протягом певного часу.

Микола Томенко назвав місце біля світлиці  дуже енергетично потужним.

 «Ми ініціювали відновлення світлиці та прилеглої території, оскільки вважаємо неправильним, що люди доходять лише до музею та могили Кобзаря. Ми хочемо, щоб вдвідувачі сюди приїжджали і відпочивали родинами. В минулому році ми впорядкували тут територію і сподіваємося, скоро тут облаштують зручне місце для відпочинку. Свою глибоку подяку за підтримку я висловлюю директору Переяславського заповідника Олексію Лукашевичу, директору Шевченківського заповідника Мар`яну Піняку та працівникам Канівського природного заповідника».

Директор Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» Олексій Лукашевич розповів про складний процес відновлення даху пам`ятки зі збереженням історичної ідентичності.

«Традиційним для українців є перекриття двома матеріалами – солома і очерет. Раніше використовували частіше солому, але з часом жито почало витіснятись, оскільки солома після обробки комбайном стає непридатною для покрівлі. Жителі Наддніпрянщини частіше використовували очерет. Шевченківська світлиця востаннє була перекрита у 2008 році соломою, але за 10 років у 50% покрівлі з`явилась технічні недосконалості  і, відповідно, це створює серйозну загрозу як для всієї будівлі, так і для експозиції. Покрівля ж з очерету буде надійно захищати дах 20-25 років. Розуміючи важливість історичної пам`ятки, наш заповідник теж долучився до проекту відновлення. В Україні залишилось дуже мало майстрів, які вміють перекривати дах очеретом, і, оскільки наш заповідник має неабиякий досвід, ми вирішили допомогти».

Директор Шевченківського заповідника Мар`ян Піняк розповів, що в планах команди відновити світлицю повністю.

«Я дуже радий, що в Україні є такі небайдужі люди, як  Микола Томенко. Сподіваюсь, разом ми швидко виконаємо всі роботи і вже скоро світлиця буде приймати відвідувачів».