Невідома Буковина: Дві гори – найчистіша і найвища

25 Травня 2018 20:21

Невідома Буковина: Дві гори – найчистіша і найвища

На вершинах цих гір не ростуть дерева, а сніг лежить від жовтня до травня. Одна з них найвища в області, на високогір’ях іншої ростуть екологічно найчистіші трави в Європі. Про дві буковинські гори, які мають висоту понад півтори тисячі метрів, розповідає дослідник-краєзнавець, голова товариства “Гуцульщина” Михайло Григоряк.

Гора Томнатик, або Памір, як її називають місцеві мешканці, розташована в Путильському районі. Висота гори – 1565 метрів. Тут відкриваються чудові краєвиди, видно вершини Румунських Карпат. На вершині цієї гори вже не ростуть дерева, але схили пологі. Влітку вівчарі випасають тут худобу.

– Більша частина гори Томнатик знаходиться в природній зоні субальпійських луків і покрита травами та чагарниками, які називаються полонинами, – каже Михайло Григоряк. – Вчені вважають, що трави цього високогір’я екологічно найчистіші в Європі. З давніх-давен місцеві жителі гуцули займаються в цій місцевості так званим відгінно-пасовищним господарством, а саме: влітку тут випасають великі отари овець, стада корів, табуни коней.

На незалісненій вершині гори розташована покинута радянська військова база “Памір”.

– Ця радіолокаційна військова станція була створена в СРСР для точності визначення кута місця і висоти цілі в небі, – зауважує Михайло Григоряк. – У найбільшому з куполів донині збереглася радіолокаційна антена “П-14 Лєна”. Також тут збереглися казарма військової частини і залишки різних інженерних споруд. Та найбільш вражаючими є білосніжні велетенські куполи колишніх радарів, які нагадують фантастичних розмірів м’ячі на вершині гори або ще більш схожі на космічну станцію прибульців.

– На північ від Томнатика розташована найвища гора Буковини – Яровиця, що має висоту 1586 метрів, – продовжує М. Григоряк.

Вершина цієї гори увінчана триметровим металевим хрестом, має овальну форму. Північні та південні схили гори дуже стрімкі.

– Гора вкрита ялиновими лісами, а вище лісів розташоване криволісся із сосни гірської та ялівцю сибірського, – каже дослідник. – Вершина й привершинна частина незаліснена – тут знаходяться полонини.

Взимку гора є лавинонебезпечною ділянкою і майже непрохідною для транспорту.

За словами М. Григоряка, ця місцина має унікальний клімат. Сніг на Яровиці лежить від жовтня до травня, взимку температура повітря не перевищує 8-10 градусів морозу, а місцевий рельєф дозволяє облаштувати гірськолижні траси від трьох до п’яти кілометрів.