10 міфів про молоко, в які ми сліпо віримо
З самого дитинства мами і бабусі твердили нам про те, що потрібно пити молоко для того, щоб здоров’я і кістки були міцними. Ставши старшими багато з нас привнесли цю звичку у доросле життя і продовжують регулярно вживати молоко. Але чи дійсно молоко так беззастережно корисно або воно таїть в собі підводні камені, про які ми не здогадуємося? Сучасні дослідження стосовно молока відкрили для світу багато нового і несподіваного. Ми поспішаємо поділитися з вами найпоширенішими міфами про молоко, в які варто припиняти вірити.
1. Щоденне споживання молока повністю задовольняє потребу організму в кальції
Всім відомо, що молоко є основним джерелом кальцію. Норма споживання цього найважливішого мікроелемента становить від 800 до 1200 міліграмів на добу для дорослої людини, а для вагітних і годуючих матерів його кількість збільшується до 2000 міліграмів. Крім молока кальцій міститься в рослинній їжі (злаки, бобові, горіхи, овочі і фрукти) і продуктах тваринництва (печінка, яловичина, телятина, птиця). В 1 склянці молока міститься від 244 міліграмів (для знежиреного молока) до 315 міліграмів кальцію (для цільного молока). Знаючи вміст кальцію в склянці молока, легко підрахувати, що для поповнення добової норми цього мікроелемента одним тільки молоком, потрібно пити його цілий день без зупинки і випити в цілому від 3 до 5 склянок. Теоретично це можливо, але на практиці таке завдання вже не здається здійсненним.
2. Кальцій найкраще засвоюється з молока, сиру, сиру і йогурту
При своїй безумовній користь, кальцій є примхливим і трудноусвояемих мікроелементом. У людському організмі безперервно відбувається як розчинення кісткової речовини з вивільненням кальцію, так і відкладення його в кістковій тканині. З продуктів харчування кальцій надходить в нерозчинних або погано розчинних у воді сполуках, а вже в процесі травлення під впливом вироблюваних печінкою жовчних кислот кальцій набуває здатності розчинятися. Найкраще кальцій засвоюється в присутності білка. При нізкобелковую раціоні його засвоюваність знижується на 10%, тому що міститься в молочних продуктах білок робить сир, молоко, сир і йогурт продуктами, з яких нашому організму дійсно найлегше добути необхідний кальцій.
3. Молоко марно для дорослих
Існує думка, що молоко корисно тільки дітям, а для дорослого організму воно нікому не потрібне. Багаторічні дослідження різних вітчизняних і зарубіжних інститутів дієтології призводять достовірні наукові відомості про те, що люди, які вживають достатньо молока і вважають за краще вершкове масло різних маргаринів, мають мінімальний ризик постраждати від багатьох хвороб імунної системи. Молочні продукти насичують організм вітамінами і мікроелементами, будучи прекрасним джерелом кальцію, що особливо важливо для людей похилого віку, схильних до остеопорозу.
4. Молоко сприяє ожирінню
Прихильники антімолочних дієт намагаються довести, що вживання молока неминуче веде до ожиріння. Але люди набирають вага не від самого молока, а ті, що містяться в ньому жирів. Якщо без обмежень харчуватися однією сметаною, вершками і маслом, то, без сумніву, через певний час в крові неминуче підвищиться холестерин, а це, в свою чергу, призведе до появи зайвих кілограмів. Але якщо купувати молоко з мінімальним відсотком жирності, то стежити за вагою буде простіше. Невипадково тим, хто хоче залишитися струнким, рекомендують обов’язково включати в свій раціон знежирене молоко, сир і кефір.
5. Фермерське молоко краще заводського
Парне молоко «з-під корови» 2. години залишається стерильним через вміст в ньому натуральних бактерицидних речовин, що виробляються в коров’ячому вимені, але після закінчення цього терміну в ньому можуть розмножуватися різні бактерії, і корисними їх назвати не вийде. Розливне молоко, яке продають на ринках або в бочках, може бути небезпечним, так як, з одного боку, воно являє собою поживний продукт, але з іншого – найкращу середу для розмноження патогенної мікрофлори. Молоко найбезпечніше брати у перевірених сертифікованих виробників, які чистоту свого продукту не відокремлюють від своєї репутації. Пастеризація молока на заводі при температурі 76-78 градусів зберігає всі корисні речовини і мікроелементи, які є в сирому молоці.
6. Алергія на молоко свідчить, що з ним не все в порядку
Алергія буває і на мед, і на горіхи, і на масу інших продуктів, що анітрохи не применшує їх користі. Індивідуальна непереносимість лактози, відповідальної за розщеплення цукру, або підвищена чутливість до молочних білків порівняно невеликої групи людей не дає підстав говорити про загальну непереносимості молока. На полицях магазинів можна знайти безлактозние молочні продукти, і навіть ті, хто страждає захворюваннями, пов’язаними з непереносимістю молока, з великим задоволенням п’ють ряжанку і кефір.
7. Стерилізоване молоко так само корисно, як і пастеризоване
При пастеризації молоко піддають обробці при температурі 65 градусів протягом 30 хвилин, 75-79 градусів протягом 15-40 секунд або 86 градусів протягом 8-10 секунд. Таким чином молоко стає безпечним для здоров’я людини, але зберігає молочнокислі бактерії і всі вихідні вітаміни: воно зберігається зовсім недовго, кисне, з нього можна готувати кисломолочні продукти – кефір, йогурт, сир. Стерилізація – самий “нещадний” спосіб обробки сирого молока, при якому втрачається більшість корисних речовин. Сире молоко нагрівається і витримується при температурі від 120-130 до 130-150 градусів протягом півгодини. Стерилізоване молоко не кисне, а просто стає гірким. Зберігається близько року при кімнатній температурі.
8. Молоко містить антибіотики
Антибіотики, додані в молоко – найстійкіший, і в той же час самий неправдоподібний народний вимисел. Виробники молока мають в арсеналі досить широкий спектр природних “консервантів”, щоб зберегти свій продукт, і їм немає необхідності вдаватися до такого крайнього заходу. При будь-якому молокозаводі існує лабораторія, яка ретельно контролює якість сировини, виключаючи попадання на конвеєр молока від хворих корів, які недавно пройшли курс лікування. Ось чому в стерильний пакет молока не можуть потрапити ні навмисне, ні випадково ніякі шкідливі для людини речовини.
9. Молоко згубно впливає на серце
Не менш абсурдні помилки пов’язані з впливом молочних продуктів на серцево-судинну систему. Всупереч усталеній думці про руйнівну дію білка казеїну на стінки судин, вживання молока призводить до прямо протилежного ефекту – перешкоджає розвитку атеросклерозу, який вважається основною причиною захворювань серця. Відомий російський лікар Сергій Петрович Боткін наполегливо рекомендував молочну дієту хворим, схильним до серцево-судинним недугам.Його англійський колега Пітер Елвуд, професор Університету м Кардіффа, професійно підтвердив ці висновки, вивчивши історії хвороби кілька тисяч пацієнтів. Він заявив привселюдно, що люди, які п’ють хоча б 2 склянки молока в день, з точністю 99% не знатимуть, з якого боку знаходиться їх серце.
10. Позначка “гомогенізоване” пов’язана з ГМО
Гомогенізоване – значить «однорідне». При зберіганні свіжого молока і вершків через наявність різниці в щільності молочного жиру і плазми відбувається спливання жирової фракції або її відстоювання. Щоб надати продукту однорідність, молоко гомогенізують, тобто жир розбивається на дрібні частинки, змішується з більшістю молока. В цілому гомогенізоване молоко, одержуване на виробництві, за складом і властивостями нічим не відрізняється від негомогенного. Що стосується ГМО, то молоко в принципі не може бути геномодифікованих, так як в гени корів ніхто не втручається. Деякі виробники можуть використовувати цей знак на упаковці як маркетинговий хід.