У Чернівцях стартував Міжнародний фестиваль з кулінарного і кондитерського мистецтва «FoodLandBukovina-2017»

31 Березня 2017 11:35

МИ – КУЛІНАРНА СТОЛИЦЯ! 

На найближчі три дні Чернівці стануть справжнім епіцентром гастрономічних змагань, адже саме у цьому місті 29-31 березня відбувається Міжнародний фестиваль з кулінарного і кондитерського мистецтва “FoodLandBukovina-2017”.

Як повідомляє кореспондент БукІнфо, учасниками-конкурсантами стали кухарі та кондитери з України, Італії, Ісландії, Хорватії, Туреччини, Румунії, Німеччини та інших країн світу. Їх завдання – довести, що кулінарія – це мистецтво, а майстерність у цьому занятті приходить тільки разом із натхненням, – в цьому зізналися самі учасники.

Оцінювати конкурсні роботи буде суддівська колегія, що складається із суддів-комісарів та суддів, очолює її роботу чемпіон світу з кулінарного мистецтва, Член національної команди Ісландії з кулінарії Марія Шрамко, організатори фестивалю – Громадська спілка «Буковинська гільдія кулінарів» та департамент економіки Чернівецької міської ради.

«Я українка, хоча і живу в Ісландії, – звернулася до присутніх Марія Шрамко. – І я дуже люблю цю країну. Хочу сказати конкурсантам: ви уже перемогли, оскільки ви тут, з нами. Тож бажаю легкого злету і тільки всього найкращого».

 

Як зазначив заступник голови «Буковинської гільдії кулінарів» Кирило Долиняк, мета заходу охоплює базові завдання високої кулінарії як такої: «Важливо усвідомити, що їжа, як і пісні чи одяг, це також певна мова, якою можна багато сказати про край, країну та менталітет її мешканців. Якщо порівнювати цей фестиваль з попереднім (адже відбувається він вдруге), то втішним є те, що активність учасників зросла, хоча ми розуміємо, що відразу не варто розраховувати на стрімкий прогрес. Одна з проблем, з якою ми стикнулися під час організації (зокрема, запрошення учасників з інших країн) – дезінформація щодо України і українців. Нас часто питали, чи тут безпечно. Сподіваємося, що ситуація стабілізується і цей острах зникне».

Упродовж трьох днів у рамках заходу діятимуть безкоштовні майстер-класи від провідних кухарів різних країн світу, всі охочі зможуть також ознайомитися з виставкою кондитерських виробів, де представлено художні роботи з тіста, роботи з марципану, мастики, ритуальну обрядову випічку (торти, калачі та короваї), карвінг, роботи з карамелі тощо.

Одна із учасниць, Лобода Лілія, представниця Київського вищого професійного училища швейного та перукарського мистецтва зізнається: професійно займається декоруванням тортів лише півроку. Майстерність прийшла в процесі, а тим, хто ніколи не пробував оздоблювати торти, але завжди цим цікавився, радить почати з простого: купити мастику і зробити перші спроби, і все вийде. Свою конкурсну роботу «На крилах кохання» молода майстриня виконала у ніжно-м’ятних тонах, оскільки любов у неї асоціюється з весною, ніжністю та легкістю.