“Спецпенсії” тільки для суддів.

3 Квітня 2017 10:20
“Звичайні” пенсіонери (10,8 млн) отримують середні виплати в 1730 грн
<div id="gt-res-content">
<div id="gt-res-dir-ctr" class="trans-verified-button-small" dir="ltr"><span id="result_box" lang="uk"><span>На</span> <span>сьогодні</span> <span>в</span> <span>Україні</span> <span>налічується</span> <span>12 млн</span> <span>
На сьогодні в Україні налічується 12 млн
Жодна категорія пенсіонерів, які отримують підвищені пенсії, так і не булаповністю ліквідована, незважаючи на декларації влади про уніфікацію пенсійногозаконодавства. Про це пишуть Алла Котляр і Юлія Самаєва в статті для “Дзеркала тижня“.
Вони нагадують, що на сьогодні в Україні налічується 12 млн пенсіонерів.Переважна більшість – “звичайні” пенсіонери (10,8 млн), які отримують середні виплати в 1730 грн відповідно до закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Виплата пенсій іншим пенсіонерам призначалася за спеціальними законами, які гарантують додаткові виплати в сумі 3-4 тис. грн.

“Навіть після введення обмеження на максимальний розмір пенсії (10,7 тис. грн) майже 9 тис. пенсіонерів продовжують отримувати виплати, що перевищують цю суму. Наприклад, 2,5 тис. суддів-пенсіонерів обійшли обмеження, назвавши свої пенсії довічним грошовим забезпеченням, яке за рік зросло з 16,6 тис. грн до 22 тис. У даний момент їх колеги прокурори ведуть боротьбу за аналогічні привілеї. Навіть зараз цю категорію пенсіонерів складно віднести до малозабезпечених: за рік їх пенсії підвищилися з 7 тис. грн до 9 тис.”, – сказано в статті.

Автори відзначають, що вирішення питання “спецпенсій” не зможе змінити ситуацію з дефіцитом Пенсійного фонду, оскільки кількість пільговиків становить трохи більше 9% від загальної кількості пенсіонерів. “Але сам факт, що пенсії в країні до сих пір нараховуються за кількома різними законами, тільки множить число бажаючих пролобіювати виняткові права для окремих категорій, створюючи нерівність і деформуючи систему, в якій рівень пенсії давно вже ніяк не пов’язаний з обсягом відрахувань, сплачених в фонд. Що, в свою чергу, ніяк не стимулює громадян до “співпраці” з Пенсійним фондом”, – роблять висновок Самаєва і Котляр.

Нагадаємо, раніше віце-прем’єр-міністр Павло Розенко заявив, що пенсії всім громадянам України повинні нараховуватися за єдиним законом.

614x614_02