Сільський дитсадок на Буковині отримає 6400 євро від Австрії

5 Квітня 2017 22:15

Сільський дитсадок на Буковині отримає 6400 євро від Австрії

Дошкільна установа с.Суховерхів Кіцманського району бере участь у спільному проекті Австрійської агенції розвитку та Програми ООН “Сталий розвиток сільських територій Чернівецької та Одеської областей”. Цей проект фінансується урядом Австрії та впроваджується ПРООН зі співфінансуванням із місцевого бюджету та незначним вкладенням коштів громади-учасниці. Передбачається провести в дитсадку заходи з термомодернізації, повідомляє “Вільне життя”.

Згідно з проектом пропорція на ремонтні роботи в Суховерхівському ДНЗ пропонується така: до 50%, але не більше 6400 євро будуть надані проектом; 6400 євро (інші 50%) — з української сторони (45% з них — кошти місцевого бюджету, 5% від вартості проекту має зібрати громада). Принципова вимога європейських партнерів, щоб не менше 50% домогосподарств долучилися фінансово.

У вівторок, 4 березня, координатори обласного підрозділу впровадження проекту Наталія Белюкіна та Олександр Ковальчук зустрілися з головою РДА Іваном Друцулом та головою районної ради Петром Лумеєм. Керівники району урочисто підписали угоду про партнерство, чим підтвердили свою готовність підтримувати громаду с.Суховерхів у рамках проекту. Того дня координатори з Чернівців відвідали село Суховерхів і поспілкувалися з місцевою громадою, донесли людям суть програми, її умови, пропозиції та вимоги європейців.

Координатор обласного підрозділу впровадження проекту Наталія Белюкіна у своєму виступі, зокрема, наголосила: “Кошти, які ви отримаєте, це кошти австрійських платників податків. Таких людей, як і ми з вами. Австрійці могли б їх залучити для ремонту дитсадка чи школи у своїй країні. Але надають нам. Бо, перш за все, проект спрямований на зміну української ментальності, зміну свідомості. Адже, на думку європейців, українці не є бідними матеріально, вони відзначають бідність нашої поведінки. Тому ідея полягає в тому, щоб дати громаді невеликий грант, тобто ресурси, щоб спільно ви могли зробити щось потрібне і корисне для своєї громади. Це пілотна, тобто експериментальна фаза проекту. Австрійці хочуть подивитися, наскільки українці готові і спроможні працювати так, як живуть і працюють мешканці маленьких європейських містечок”.

Про те, які саме роботи заплановані в рамках проекту, повідомила завідуюча Суховерхівським ДНЗ Ольга Костенюк. “Хочемо замінити в садочку старі потріскані вікна, бо через щілини задуває вітер. Через це ми не можемо підтримувати необхідний температурний режим. Не можемо й забезпечити належне провітрювання приміщень, адже для збереження тепла взимку заклеюємо вікна, а отже не можемо їх за потреби відкрити. Завдяки участі в проекті плануємо замінити вікна та зовнішні двері на енергозберігаючі, утеплити фасад і горище”, — сказала Ольга Василівна.

Кошторисна вартість проекту складає 512 тисяч гривень. Якщо говорити мовою цифр, то 5% від цієї вартості дорівнюють 25600 грн. Це саме та сума, яку має зібрати громада Суховерхова, щоб втілити мрію наймолодших жителів села в реальність. У Суховерхові є 735 домогосподарств, виходить, що необхідно буде зібрати всього по 40 гривень з двору, аби дитячий садок у селі став теплим і затишним.

Суховерхівський сільський голова Юрій Ткачук урочисто підписав угоду про партнерство з Австрійською. Агенцією розвитку та Програмою ООН. Мешканці Суховерхова своїми пропозиціями і голосуванням створили громадську організацію з робочою назвою “Разом дієвіше”, що займатиметься супроводом проекту. Її довірили очолити завідуючій дитсадком Ользі Костенюк. Обрано керівні органи цієї громадської організації з числа місцевих вчителів, батьків вихованців дитсадка, депутатів, членів виконкому сільради.

Сільський дитсадок на Буковині отримає 6400 євро від Австрії

Сільський дитсадок на Буковині отримає 6400 євро від Австрії

Сільський дитсадок на Буковині отримає 6400 євро від Австрії