На відкритті першої Олімпіади було 80 тис. глядачів

6 Квітня 2017 22:53

На відкритті першої Олімпіади було 80 тис. глядачів

6 квітня 1896 року відбулася церемонія відкриття перших Олімпійських ігор. Ідею подав барон П’єр де Кубертен 1894 року. Олімпіаду планували провести 1900 року в Парижі. Однак грек Деметріус Вікелас запропонував, щоб перші Ігри відбулися в Афінах. Всі погодилися, крім прем’єр-міністра Греції Харілаоса Трикупіса. Він вважав Олімпіаду занадто витратною для бюджету країни.

Кубертен звернувся по допомогу до монаршої родини. Король Греції Георг перебував у Санкт-Петербурзі, і Кубертен зустрівся з принцом Костянтином. Той обіцяв підтримку. За рік протистояння між прем’єром і принцом вилилося в урядову кризу. Скупий Трикупіс вимушений був піти у відставку. Пожертви на Ігри збирали в усій Греції. Один із бізнесменів виділив 1 млн драхм на реставрацію мармурового стадіону.

На церемонії відкриття було 80 тис. глядачів. За нагороди боровся 241 спортсмен із 14 країн. Змагалися в 9 видах спорту. Олімпійського селища не було. Спортсмени власним коштом винаймали готелі. Змагання серед плавців провели в Егейському морі, бо греки не встигли збудувати басейн. Американець Вільямс одразу вийшов на берег, бо вважав, що плавати в такій холодній воді неможливо.

Олімпіада тривала 8 днів. Церемонія закриття мала відбутися 14 квітня, але її перенесли на наступний день через сильний дощ.

Україна дебютувала на літній Олімпіаді 1996 року. Ті Ігри були найуспішніші для наших спортсменів: посіла 9-е місце у загальнокомандному заліку. Торік на Іграх у Ріо-де-Жанейро в Бразилії ми стали 31-ми.