Готуй валізу до безвізу!

8 Квітня 2017 14:06

Готуй валізу до безвізу!

Ось і дочекалися одного із завершальних кроків для України від Європейського Союзу.

521-им голосом “за” представники Європейського Парламенту зробили мрію багатьох українців подорожувати (75 – голосували “проти”, а 36 – “утримались”) близькою до здійснення. Проте, справжнім проривом можна вважати, що безвіз також дає мотивацію більшої кількості українців здобувати освіту закордоном. Водночас, “безвіз” не означає “без правил”. І це українці уже мають розуміти…

Що насправді відбулося?

Український Інтерес уже розповідав про те, що попередньо Європейська Комісія затвердила процедуру безвізового режиму для України. Лібералізація візового режиму для України має на меті збільшити свободу та надати кращі можливості для українців відвідувати країни ЄС.

Сьогодні ж у Страсбурзі відповідне рішення ухвалив і Європейський Парламент. Після цього голосування, рішення про лібералізацію візового режиму іще має пройти процедуру голосування у Комітеті постійних представників та фінально бути схваленим Радою ЄС 26 квітня 2017 року.

Лише по закінченню цих етапів через 20 днів такий режим може бути введений. Орієнтовно у червні, можливо – у липні.

Проте, вже сьогодні європейські парламентарі у своїх твіт-повідомленнях зазначають, що це довгоочікуваний, але насправді запізнілий крок для українців.

Нагадаймо, що Угода про лібералізацію візового режиму для українців пошириться на усі країни ЄС, за виключенням Великої Британії та Ірландії. Крім того, ця Угода діятиме на просторі країн Шенгену, що не є державами-членами ЄС – Ісландії, Ліхтенштейні, Норвегії та Швейцарії.

Питання «безвізу» в Україні вже стало притчею воязицех. З 2015 року ми все очікуємо із нетерпінням, що нарешті зможемо без довгих черг біля візових центрів та консульств, узявши просто паспорт подорожувати прекрасною Європою.

Власне Президент України сьогодні під час відкриття 10-го ювілейного Київського безпекового форуму 2017 іще раз зазначив, що голосування у Європаламенті не означає скасування віз та візових зборів для українських громадян. Відповідно, він запевняє, що влада й надалі продовжить посилено працювати для того, щоб мрія багатьох українців збулася якнайшвидше.

А у Вас є такі документи?

Спробуємо з’ясувати перебіг дій пересічного українця, що хоче відвідати одну з країн ЄС.

По-перше, Ви маєте уже володіти біометричним паспортом. І тільки так. Чому? Адже там містяться Ваші особисті дані, а саме: фото, підпис та відбитки пальців.

Майже 3 мільйони українців уже мають такі паспорти і, відповідно зрозуміло, що в українців наразі виникне іще одна проблема: ті, хто не встиг змінити паспорт старий на новий, буде бентежно чекати у паспортних столах. Якщо маєте наявну візу класу С або В з можливістю багаторазового відвідання країн ЄС, можете і надалі користуватися цим документом (старим паспортом із такою візою).

По-друге, Вам необхідно підтвердити свою фінансову спроможність перебувати в країнах ЄС. Відповідно, митники на кордонах можуть запитувати про виписки з банківського рахунку, що гарантуватиме здатність подорожуючого сплачувати за своє перебування в ЄС.

По-третє, на запитання про мету поїздки потрібно чітко її озвучити, підтверджуючи це відповідним документом (запрошення для відвідання родичів, для взяття участі у конференціях чи семінарах).

По-четверте, необхідна наявність полісів медичного страхування та, у випадку автоподорожей, й автоцивілки також.

Останнє – підтвердження Вашого бажання повернутися до України. Зазвичай, таку функцію виконує зворотній квиток.

І все?

Насправді, “безвіз” для України не є ну аж зовсім назавжди.

Які ж виклики? У першу чергу – внутрішні. Бюрократи ЄС невпинно слідкують за тим, щоб Україна продовжувала виконувати усі правила процедури. Зокрема, це стосується дотримання прав людини та звернень із заявами про дискримінацію.

Але, й зовнішні чинники також важливі. У цьому зв’язку, не забуваймо, що держави-члени Європейського Союзу потерпають від міграційної кризи. Відповідно, головною пересторогою для європейців буде ситуація, коли підвищиться кількість звернень біженців для надання притулку саме з України. Не забуваймо, що досвід «сирійської міграційної» кризи й досі є болючим.

І на останок, нагадаймо, що у саме переддень голосування у Європарламенті за “безвіз” для України, було введено нові правила для перетину кордону самими громадянами ЄС. Відповідно, існує велика ймовірність, що на своїх зовнішніх кордонах ЄС буде й надалі посилювати заходи безпеки і для українців.

Вікторія Вдовиченко,  спеціально для “Українського інтересу”