Прогалини у системі теплопостачання перетворюють однокімнатку на Букінгемський палац, – експерт

8 Квітня 2017 17:25

Аби зекономити на теплі, потрібно модернізувати своє помешкання –вирішити проблему тепловтрат у старих квартирах та замінити чавунні батареї на більш сучасні. Тож мешканцям слід об’єднуватись в ОСББ, адже тоді вони зможуть мати доступ до фінансування на безповоротній основі. Окрім того, споживачі повинні отримувати інформацію про розподіл теплоспоживання у всьому будинку.

Про це під час програми соціальних розслідувань «Остання інстанція» (щоп’ятниці о 20:30 та щопонеділка о 21:30 на телеканалі ZIK) розповіла народна депутатка України Альона Бабенко.

Лише за грудень киянка Ганна заплатила за тепло у своїй квартирі майже 5,5 тисяч гривень. Причому половину цієї суми – за опалення так званих місць загального користування. Та батареї у коридорах майже не гріють.

«Вони холодні ще із самого початку опалювального сезону», –каже жінка та додає: на сходах радіаторів немає взагалі, адже в під’їздах новобудови тепло і без опалення, тож вони там непотрібні. Відтак жінка не розуміє, звідки тоді такі космічні рахунки у платіжках.

Своєю чергою у ПАТ «Київенерго» пояснюють: все через тих, хто вчасно не подає показників квартирних лічильників.

«Згідно нинішніх правил, від показів домового лічильника потрібно віднімати покази квартирних. Люди, які не передають показників автоматично отримують нульові нарахування. Відповідно, дисбаланс між тими, хто подав, і тими, хто цього не зробив, потрапляє у так звані місця загального користування», – пояснює комерційний директор ПАТ «Київенерго» Євген Бушма.

І у таке замкнене коло із нарахуваннями за опалення потрапляють навіть ті, у кого немає квартирних лічильників. Адже тоді від загальних показників домового лічильники, віднімають показники поквартирних. Цю різницю потім і ділять між такими споживачами.

«Тож ви, проживаючи в однокімнатній квартирі, з’ясовуєте, що весь цей час жили у Букінгемському палаці, який опалюється на 10-12 тисяч гривень», – зазначає екс-голова прес-служби НАК «Нафтогаз України» Валентин Землянський.

Експерти ж пояснюють спроби впорядкувати галузь шляхом масового встановлення теплолічильників призводить до ще більших проблем, адже справа не лише в приладах обліку. Через діряві стіни мешканці старих будинків просто обігрівають повітря, отримуючи за це скажені рахунки. У таких помешканнях жильцям невигідно встановлювати прилади обліку, адже вони платили б фіксовану ціну за кожен метр площі, а основні витрати несли б тепловики.

Саме через такі прогалини у системі оплати тепла люди нерідко переплачують.

«Постачальник тепла зацікавлений у тому, щоб гнати його. Адже це все прибутки», – наголошує експерт з питань енергетики Олександр Сергієнко.

Та 85 відсотків тарифу становить природний газ. Тобто, більшу частину отриманих від населення грошей «Київенерго» перераховує НАК«Нафтогаз України».

«Нафтогаз» купує газ у європейських фірм за ціною «Баумгартен» плюс доставка в Україну. Тим не менше, у мене є заяви про те, що газ насправді не відходить від території України на Захід далі, ніж 10 кілометрів до Словацької перемички. Таким чином питається: за що платиться 40 євро за доставку з Австрії до України?», – наголосив Генпрокурор Юрій Луценко.

Та гість студії народна депутатка України Альона Бабенко наголошує: отримавши платіжки за газ, у першу чергу споживачам слід перевірити, чи справедливими є усі нарахування.

«Безумовно, облік кращий за будь-яке нормативне споживання. Це чесніше, але лише тоді, коли людина зможе отримати доступ до інформації, де б можна було побачити, що й інші власники квартир у її будинку платять справедливо», – розповідає Бабенко.

Адже споживач не має можливості отримати від «Київенерго» інформації про нарахування іншим абонентам – лише про свої власні.

«Потрібно вносити зміну і давати можливість споживачеві отримати загальну інформацію про розподіл теплопостачання у всьому будинку. Тоді люди зрозуміють, де ж воно втрачається. Окрім того, варто порівняти платіжки свого будинку із сусіднім, аби з’ясувати, чи немає аномальних показників», – зазначає депутатка. Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2017/04/08/progalyny_u_systemi_teplopostachannya_peretvoryuyut_odnokimnatku_na_1076335

Джерело: http://zik.ua