800 гривень на день. Перед Пасхою буковинці заробляють, копаючи хрін

13 Квітня 2017 21:35

800 гривень на день. Перед Пасхою буковинці заробляють, копаючи хрінНапередодні Великодня у селах Чернівецької області популярним є “хрінний” бізнес. Ця рослина не вельми потрібний продукт на городах, бо дуже швидко розростається і “забиває” інші насадження.

Натомість, хрін є одним із головних атрибутів великоднього столу та важливим продуктом у кошиках вірян. Тож, є чимало підприємливих людей, які викопують хрін на присадибних ділянках та здають його підприємцям, котрі готують тертий хрін із столовим буряком.

– Нещодавно зустрів кількох хлопців із нашого села, які йшли з лопатами, загорнутими в ганчірку. Виявилося, йшли копати хрін у сусіднє село. Знайшли підприємство, яке приймає хрін, тож вони ходять господарствами й просять господарів викопати його, – розповідає сільський голова Ставчан Кіцманського району Іван ТОДОРОВИЧ.

За словами пана Івана, у Кіцманському районі чимало господарів пускають копачів хрону до себе. Таким чином у день хлопці заробляють до 800 гривень.
На ринках міста півлітрова банка перетертого та готового до споживання хріну, змішаного з буряком, у середньому коштує 20 гривень.

Натомість садівник Анатолій САВЧУК хрін зі свого городу не викопує. Він вважає цей продукт дуже корисним, багатим на вітаміни та таким, що має антисептичні властивості. Чоловік навіть знезаражує ним воду в колодязі.

За його словами, для приготування півлітрової банки хріну перетертого з буряком, потрібно приблизно два-три корінці. Продавець ринку “Нижній” Галина каже, що перед Великоднем на хрін у банках – справжній ажіотаж.

– Люди беруть, аби посвятити в церкві. Дехто з покупців мені каже, що після посту завдяки хріну “важка” їжа, від якої вони відвикли за кілька тижнів, краще перетравляюється. А от після Великодня я, певно, і забуду, де саме на розкладці в мене лежить хрін, – каже продавець.

Джерело: molbuk.ua