Великдень 2017: коли пекти паски і фарбувати яйця

14 Квітня 2017 10:27

Великдень, День Святого Христового Воскресіння, – один з найголовніших свят для православних християн.

Його обов’язкові атрибути – паски (паски) і крашанки (писанки). У 2017 році Великдень святкується 16 квітня, але коли ж потрібно (і, головне, можна з точки зору церковного статуту) готувати пасхальне частування? У магазинах зазвичай паски продають задовго до самого Дня Святого Христового Воскресіння. Це пояснюється тим, що виробники хлібо-булочної продукції хочуть реалізувати якомога більше пасок.

Починати готувати великодні частування, паски, писанки, м’ясо, сирні і молочні страви, потрібно в суботу з самого ранку. В суботу їду вже можна святити в церкві, але ось є її не можна до неділі.

Печуть паски з самого ранку суботи, адже це досить тривалий і трудомісткий процес. Він може затягнутися до самого обіду або навіть до вечора, дивлячись, скільки пасок готується. Все починається з того, що господиня ставить опару, заправлене дріжджами або закваскою

Після того як паски охололи, їх прикрашають глазур’ю, присипкою, цукатами. У тісто зазвичай додають родзинки, але іноді ще й корицю, але вона, як то кажуть, «на любителя». Ось так і виходить, що часто господині в суботу проводять на кухні цілий день. Одночасно з випічкою пасок слід зайнятися писанками. Яйця зазвичай варять в цибулинні, фарбують натуральними барвниками або розмальовують.

Зверніть увагу на те, що перед тим як почати процес приготування тіста для паски, слід закрити вікна і двері, щоб не було протягів.

Досвідчені господині кажуть, що паски люблять тишу, і вони абсолютно праві. Справа навіть не в тому, що так велить церковна традиція, а в тому, що якщо в будинку менше розмовляють, то і господиня, зайнята на кухні важливою справою, менше відволікається. В результаті у неї обов’язково виходить дуже смачне і солодке святкове частування.

До речі, щодо солодощі. Паски в обов’язковому порядку повинні бути не тільки здобними, пишними, але і солодкими. Це не той випадок, коли потрібно хвилюватися про зайві калорії. В кінцевому підсумку, адже Великдень всього один раз в рік і ви ж не мають наміру є паски у великих кількостях?

Вважається, що справжнісіньку, оригінальну, паску роблять із сиру. У сир додають вершки, цукор, сухофрукти, родзинки, цукати. Іноді інгредієнтів може бути більше (додають яйця, масло вершкове), але це вже за смаком.

Таким чином, паски не можна пекти за тиждень. Яйця теж не слід готувати і фарбувати заздалегідь. Для цього є спеціальний день – субота. Однак, багато сучасних жінки дуже зайняті на роботі, з дітьми, і тому у них просто не може бути вільного часу в суботу на підготовку святкового частування. В цьому випадку можна зайнятися випічкою, наприклад, в четвер (якщо, звичайно, буде вільний час). А ось в п’ятницю піч паски і фарбувати яйця забороняється церковним статутом.

Напередодні Дня Святого Христового Воскресіння – Страсна п’ятниця, день, коли Ісуса розіп’яли на Христі. В цей день слід думати про «вічні» питання, про сім’ю, дітей, і не рекомендується веселитися.

Що ж стосується понеділка, вівторка та середи, перших днів Страсної седмиці, особливої тижні Великого Посту, то якщо в ці дні готувати святкове частування, то воно до неділі може бути вже не дуже свіжим.

Як ми вже говорили, починають святити в церкві паски, писанки з суботи, а їдять їх уже в неділю, коли настає свято. Вважається, що якщо спробувати в день Пасхи дванадцять пасок, то здійсниться навіть найнеймовірніше бажання і весь рік людині супроводжуватиме успіх. Чому саме дванадцять пасок? Мабуть, за кількістю учнів Ісуса.

Джерело: ukr.media