Великдень 2017: звичаї і традиції святкування

18 Квітня 2017 14:59

Великдень є символом вічного життя і перемоги над смертю, а також очищенням від гріхів, тому традиційно відзначається всім християнським світом. Воскресіння Христове для віруючих є головною подією церковного календаря, тому його називають «свято свят і торжество торжеств». Підготовка до православного Великодня у 2017 році почалася 27 лютого з Великого посту, а сама вона припадає на 16 квітня.

Крім Великого посту, підготовка віруючих до Великодня включає Чистий четвер, Страсну п’ятницю та Велику суботу. В останній четвер перед Воскресінням Христа слід провести вдома генеральне прибирання, а також очистити тіло. Після цього – в п’ятницю і суботу – віруючі осмислюють мученицьку смерть Христа, який з її допомогою спокутував гріхи людей і відкрив їм шлях до порятунку душі.

Jesus-washing-feet-01

Ще до Чистого четверга православним слід приготувати святкові паски та яйця, щобосвятити їх під час богослужіння у Велику суботу. Найкраще фарбувати яйцяцибулевим лушпинням у червоний колір, адже за легендою саме так Марія Магдаленазмусила римського імператора Тіберія повірити у воскресіння Христаколи звичайне яйцеу її руках раптом стало червоним (як символ крові Ісуса).

2fe987bf85f9e4710de1bacfe32add02

Святкові паски і крашанки – не єдині страви для урочистого столу. Крім них, зазвичай подають холодець, буженину, сирні паски, запечену домашню птицю і т. д.

f0f872b2a655ae2e1b32aed819787170

У ніч на неділю (16 квітея) розпочнеться святкове богослужіння. В рамках великодньої служби священнослужитель разом з паствою здійснюєхресний хідобходить храм під дзвін дзвонів. Потім духовенство та віруючі виконують пасхальний спів. По його закінченню настоятельвідчиняє двері храму і пускає всіх усередину для виконання пасхального канону. Після цього настає час христосуватися протягом наступних40 днів (говорити один одному замість привітання: «Христос воскрес! Воістину воскрес!», при цьому тричі цілуючись), а також обмінюватисяпасками і яйцями.

5378107-vsenoschnaya-v-kieve-raspisanie-bogoslu

Святкування Великодня триває 40 днів, тому як саме стільки часу Христос провів на землі зі своїми учнями після воскресіння. Особливі святкування в храмах влаштовують черезтиждень після Великодняколи на Світлу седмицю проводяться урочисті богослужіння, хресні ходи, окроплення свяченою водою. Весь тиждень після Великодня прийнятоходити у гості до близьких, на гуляння, христосуватися і дарувати подарунки.

Джерело: www.stb.ua