Буковинців закликають зробити щеплення від дифтерії

22 Квітня 2017 12:29

Повторювати вакцинацію від цієї недуги необхідно кожних 10 років.

В останній тиждень квітня триває Всесвітній тиждень імунізації. Його метою є поширення інформації про те, що завдяки вакцинації врятовано мільйони життів і це найбільш безпечний та ефективний метод боротьби з інфекційними захворюваннями, інформує “Чернівецький промінь”.

Календар профілактичних щеплень в Україні наближений до європейської схеми імунізації, відповідно до якого рутинна імунізація проводиться проти 10 інфекцій: дифтерії, правцю, кашлюку, поліомієліту, туберкульозу, вірусного гепатиту В, кору, епідемічного паротиту, краснухи, Hib-інфекції (абревіатура Hib означає назву збудника Haemophilus influenzae типу b).

Від більшості із них вакцинують ще у дитинстві, однак і дорослим про щеплення не варто забувати. Так, імунізацію від дифтерії необхідно повторювати кожних 10 років, пояснює лікар-інфекціоніст КМУ «Міська поліклініка №2» Яна Ринжук.

Дифтерія – гостре інфекційне захворювання, характеризується токсичним ураженням організму, переважно серцево-судинної і нервової системи. Можливими ускладненнями дифтерії є міокардити (запалення серцевого м’язу), моно- і поліневрити (запалення нервів), ураження нирок, – каже лікар.

Проблема дифтерії в Україні продовжує залишатися актуальною, розповідає Яна Ринжук. Так, 1991 р. захворюваність на цю недугу набула характеру епідемії, охопивши всі адміністративні території країни.Особливістю сучасної дифтерії є переважне ураження дорослих. В Україні 2016 року зареєстровано 4 випадки дифтерії серед дорослих. у Чернівецькій області, щоправда, понад 10 років не було випадків дифтерії.

Джерело: www.0372.ua