Любителі собак застраховані від хвороб серця – вчені

24 Квітня 2017 15:14
Серця собаки і її власника б’ються в одному ритмі, більш того, собака здатна регулювати цей ритм у людини.
Любителі собак застраховані від хвороб серця - вчені
На думку вчених, ті люди, які тримають удома собак, менше схильні до стресів і хворобами серця.
Такі результати оприлюднили австралійські фахівці з Університету Монаша, заявивши, що коли людина і собака знаходяться разом, ритм їхніх сердець синхронізується. І це не просто тісний зв’язок, а поліпшення здоров’я для обох.
В експерименті взяли участь добровольці зі своїми чотириногими вихованцями, яких на час розлучали. При цьому фахівці стежили за тим, як змінювався пульс людини і собаки, за допомогою спеціальних датчиків.
Виявилося, що через якийсь проміжок часу після «розлучення» господаря і його собаки взаємозв’язку між ритмом серцебиття у них не спостерігалося, але от «возз’єднання» продемонстрував унікальні процеси. Насамперед частота серцевих скорочень в обох знижувалася, а пульс починав «дзеркально» повторювати один одного.
Експерти підкреслили, що швидкість серцебиття у людини та його улюбленця хоч і залишалися різними, його ритм і «структура» в цілому синхронізувалася.
На думку вчених, така закономірність потенційно має досить очевидне практичне застосування: домашні улюбленці здатні нормалізувати серцевий ритм своїх господарів, якщо такий був порушений, наприклад, сильним стресом. Крім того, раніше численні фахівці, вивчаючи «взаємодію» людини і тварин, неодноразово підкреслювали, що у власників тварин, найчастіше, собак, більш здорові серця, ніж у тих, хто ігнорує домашніх улюбленців.
А ось наукового пояснення такого цілющого впливу на людину з боку тварин, поки немає. Вони просто називають це фактом.
Джерело: ukr.media