Існують продукти, які можуть серйозно зашкодити вашому здоров’ю у разі їх переїдання
Свята – час переїдання. Але якщо від зайвого шматка торта або ще однієї порції салату можна, в гіршому випадку, отримати нетравлення шлунка або додати півкіло ваги, то існують продукти, які можуть серйозно зашкодити вашому здоров’ю у разі їх переїдання.І в даному випадку помірність не тільки не зашкодить, але і є обов’язковою умовою вживання цих продуктів:
Морква
Так, у моркві багато корисних вітамінів, мінералів і клітковини, але споживання занадто великої кількості моркви може призвести до передозуванні бета-каротином, речовиною, яке перетворюється у вітамін А і яке надає морквині її помаранчевий колір. Передозування, яка називається каротінемія, відбувається із-за того, що каротин жирорастворим, і його надлишок відкладається в підшкірно-жировій клітковині, надаючи шкірі жовтий або навіть помаранчевий колір, особливо на долонях, підошвах, колінах і області навколо носа,
Як правило каротінеміей частіше страждають немовлята, чий раціон входить багато протертої моркви, як свіжої, так і вареної, але можуть страждати і дорослі люди, особливо із захворюваннями печінки або надмірно захоплюються овочевими і соковими дієтами. Звичайно, настільки драматичне забарвлення шкіри саме по собі досить неприємно, але зазвичай каротінемія не розглядається як небезпечний стан і при припиненні надходження в організм каротинів поступово проходить, але існують дослідження, які пов’язують каротинемию з підвищеним ризиком деяких видів раку.
Тунець
Надмірне захоплення суші або іншими стравами, до складу яких входить тунець, загрожує передозуванням ртуттю. Великі види риб, що знаходяться на вершині харчового ланцюжка, можуть накопичувати в м’язах досить велика кількість похідних ртуті. Визначити безпечну норму споживання тунця досить важко, оскільки вміст ртуті може варіюватися залежно від підвиду і місця проживання риби. Оскільки накопичення ртуті може викликати серйозні неврологічні проблеми зі здоров’ям, лікарі радять лише зрідка вживати в їжу велику рибу вагітним жінкам і дітям молодшого віку. Іншим верствам населення рекомендується вживати не більше 200г тунця (тобто приблизно одну порцію) в тиждень.
Кава
Хоча дуже багато людей без кави просто не можуть працювати, занадто захоплюватися кавою та іншими кофеиносодержащими напоями, типу енергетиків, може бути просто небезпечно. Краще не вживати більше 500-600 мг кофеїну в день. Середньостатистична чашка кави середньої прожарки містить приблизно 200 мг кофеїну, маленька чашка еспрессо – 75 мг. Небажані наслідки передозування кофеїну можуть проявлятися у вигляді безсоння, нудоти, тахікардії, тремору м’язів, відчуття тривоги, головного болю. Відомі і фатальні випадки зупинки серця.
Чайний гриб
Чайний гриб – це напій на основі солодкого чорного чаю, ферментованого симбіотичної культурою особливих оцтовокислих бактерій і дріжджових грибів, яка, власне, і називається чайним грибом. Робиться він, звичайно, в домашніх умовах на основі домашнього гриба. Вважається, що чайний гриб володіє певною користю для здоров’я, наприклад, підвищує імунітет, але серйозних сучасних наукових підтверджень цієї тези немає. А ось надмірне споживання чайного гриба цілком здатне підірвати здоров’я. Його вживання протипоказано при діабеті, підвищеної кислотності шлунка, грибкових захворюваннях, ожирінні, метаболічному синдромі та ще при ряді захворювань або порушень. Крім того, в самому домашньому грибі можуть перебувати цвіль і грибки, які надають токсичну дію на організм. У будь-якому випадку, ставитися до чайного гриба слід як до ліків і вживати його в помірних дозах, не більше 2 склянок на день, і не постійно, а курсами, роблячи перерву у вживанні принаймні на місяць.
Карамбола
Цей тропічний фрукт зазвичай використовують для прикраси десертів та інших страв, оскільки на розрізі він утворює красиву зірочку. Саме так, а не інакше і слід вживати карамболу, тому що переїдання карамболи чинить пригнічувальну дію на центральну нервову систему і діяльність нирок. Звичайно, карамбола рідкісний гість на російському столі, але любителям поїздок в теплі країни варто остерігатися передозування. Особливо людям з порушеннями роботи нирок, і особливо чистого соку карамболи, який є популярним напоєм на Тайвані і в ряді інших південно-східних країн, тим більше на порожній шлунок. Цікаво, що в більшості випадків першим симптомом переїдання карамболи є гикавка, а вже потім слідують нудота, блювання і слабкість.
Вода
Як відомо, питво занадто малої кількості води небезпечно для організму. Але й занадто велику кількість води в раціоні (понад рекомендованих горезвісних 8 склянок на день) приносить не користь, а шкоду. Коли людина п’є занадто багато води, то з організму вимиваються натрій і калій, створюючи електролітний дисбаланс, який призводить до водної інтоксикації. У найбільш важких випадках це може призвести до гіпонатріємії, при якій вміст натрію в плазмі крові знижується настільки, що це ускладнює діяльність серця, нирок, нервових і м’язових закінчень, а також мозку (аж до розвитку набряку мозку). Найбільшому ризику виникнення гіпонатріємії схильні спортсмени, особливо марафонці, прихильники голодування і бессолевих дієт і люди зі здоровим способом життя, занадто буквально розуміють заклики пити якомога більше води.
Мускатний горіх
Щіпка цієї відомої прянощі, додана в соус або випічку, не принесе вам нічого, крім задоволення. Але при передозуванні, яка починається вже з 20 г, тобто з однієї столової ложки, ця пряність може перетворитися на справжній галюциногенний наркотик. Неприємні наслідки проявляються через 3-8 годин після вживання і можуть супроводжуватися відчуттям тривоги, страху, манії переслідування, аж до розвитку гострих психотичних синдромів, втрати реальності і візуальних галюцинацій. Доза від 20 до 80 г цілком може виявитися смертельною, такі випадки описані в медичній літературі. А адже так просто при готуванні непомітно для себе згризти кілька горішків. Будьте обережні!