Фільми про Чорнобиль: від перших днів катастрофи до премії “Оскар”

26 Квітня 2017 20:15

Фільми про Чорнобиль

Чорнобильська трагедія 26 квітня 1986 року назавжди увійшла в світову історію. Трагізм ситуації і кожного з людей, які постраждали внаслідок радіації, став основою для чималої кількості фільмів. Як документальних, де автори намагаються розібратися в одвічних питаннях – що сталося і хто винен, до художніх, коли біль і горе окремої людини такий же великий, як і сама катастрофа.

Сайт “24” склав підбірку фільмів як про саму аварію, так і про людей, чиї долі назавжди змінила Чорнобильська катастрофа. Перелік подаємо в хронологічному порядку.

Уся правда про аварію на ЧАЕС і наслідки – у спецпроекті: 31 рік по тому: (Не)офіційна історія катастрофи ЧАЕС

Чорнобиль – Хроніка важких тижнів (1986)

Першим фільмом про Чорнобиль і його катастрофу слід вважати саме “Чорнобиль – Хроніка важких тижнів”. Адже він був знятий однією з двох кіногруп, якій вдалося проводити зйомку місця катастрофи з перших днів. Команда режисера Володимира Шевченка провела на місці аварії 100 днів поряд з пожежниками, енергетиками, військовими, дозиметристами і атомниками, що ліквідовували наслідки вибуху на ЧАЕС. Через це значна кількість відзнятого матеріалу була засвічена радіацією і її не хотіли допускати до показів. Однак, режисеру вдалося вставити зняті з вертольоту кадри зруйнованого реактору у фінальну версію. Саме на них звуковим фоном поставили удари лічильника Гейгера.

Сам фільм ще в радянські часи зіштовхнувся з чималою кількість цензури від вищого керівництва, яке намагалося не допустити показ численної кількості фактів, а лише показати “героїчну боротьбу радянського народу з наслідками катастрофи”.

Фільм був показаний у 132-х країнах. Сам Володимир Шевченко, який за свою роботу отримав призи дев’яти міжнародних кінофестивалів, помер від променевої хвороби через місяць після виходу кіно на екрани. 1987 року Міжнародна асоціація наукового кіно встановила Приз імені Володимира Шевченка.

Джерело: 24tv.ua