Для дитячої лікарні Чернівців придбали нове обладнання (ФОТО)

3 Травня 2017 12:21

Завдяки благодійникам у Чернівецькій міській дитячій лікарні впроваджена нова сучасна медична технологія – цілодобова реєстрація електроенцефалограми (ЕЕГ) з відеореєстрацією поведінки дитини.

Про це повідомляє прес-служба міської ради.

Всеукраїнський благодійний фонд “Допомагати просто”, співзасновником якого є “Приватбанк” та приватний підприємець Володимир Терешкін, презентували дороговартісне обладнання для відділення анестезіології та реанімації міської дитячої клінічної лікарні.

У лікарню госпіталізуються діти із захворюваннями центральної нервової системи, черепно-мозковими травмами, судомними нападами внаслідок порушення обміну речовин та підвищення температури тіла, а також з пухлинами головного мозку. Для проведення адекватної і своєчасної інтенсивної терапії всі вони потребують уточнення діагнозу, а саме – пошуку вогнища збудження кори головного мозку під час епілепсії або судомного синдрому або виявлення “німих” зон з пониженою електричною активністю під час пухлин, запальних процесів абюо після черепно-мозкових травм.

Слід зазначити, що дослідження проводиться в комфортних умовах відділення інтенсивної терапії, де поруч із дитиною може перебувати один з батьків або близьких родичів. Досвідчений персонал відділення, а це два лікарі інтенсивісти та чотири медичних сестри, наявність клінічної та біохімічної лабораторії цілодобово забезпечить медичний нагляд та медичну допомогу як новонародженим так і дітям до 18-ти років.

Довідково

Звичайна електроенцефалографія наразі безсила виявити місцезнаходження патологічного вогнища в ураженій ділянці головного мозку, якщо вона проведена не під час нападу судом. Для цього був розроблений відео-ЕЕГ моніторинг – “золотий стандарт” діагностики епілепсії – тривалий синхронний ЕЕГ і відеозапис поведінки пацієнта.

За існуючими загальносвітовими стандартами відео-ЕЕНГ моніторинг проводиться в умовах стаціонару під наглядом кваліфікованого медичного персоналу. Це пов’язано не тільки із технічними вимогами-необхідності захисту обладнання від шкідливих атмосферних впливів, технічних мереж, необхідності в якісному заземленні апаратури, а, в першу чергу з тим, що при дослідженні можуть бути використані методи “стимуляцій” судомних нападів: ритмічна фотостимуляція, гіпервентиляція (форсоване глибоке дихання), депривація сну (заплановане недосипання перед дослідженням) Подібні методи використовуються, в першу чергу, у пацієнтів з нечастими нападами для появи при дослідженні відео-ЕЕГ епілептиформної активності і нападів.

Відео-ЕЕГ моніториг – це тривалий (не менше З-х годин) безперервний синхронний запис ЕЕГ, відео- і аудіо-сигналів.
Багато судомних станів не є епілептичними, мають психогенну природу, але при ньому дуже нагадують епілептичні напади. В таких випадках відео-ЕЕГ дозволяє побачити не епілептичний характер нападів, і не призначати або відмінити протиепілептичні препарати, які, як і всі медикаменти, мають багато побічних дій.

Своєчасна діагностика епілептичної природи нападів дозволяє розпочати ранню терапію. Відео-ЕЕГ використовують також і для оцінки ефективності лікування.

Отже, відео-ЕЕГ моніторинг призначають з діагностичною метою для визначення:

– природи нападів- епілептична або не епілептична, яке захворювання лікувати;
– типу нападів- генералізовані, фокальні, інші;
– форми епілепсії;
– локалізації епілептичного вогнища;
– ЕЕГ- моніторинг- для визначення прогнозу стосовно життя і здоров’я хворих, які перебувають у ВРЇТ у тривалій комі;

З лікувальною метою відео-ЕЕГ моніторинг дозволяє:

– визначити імовірність повторення нападів після першого епілептичного нападу;
– оцінити зміни на ЕЕГ- починати чи не починати медикаментозне лікування; – провести вибір протиепілептичного препарату;
– оцінити ефективність лікування, імовірність повторення нападів в стані ремісії при ефективному медикаментозному лікуванні;
– локалізувати розповсюдженість епілептичного вогнища при терапевтично резистентній епілепсії для проведення хірургічного лікування.
На черзі пошук джерел фінансування для придбання приладу для цілодобової реєстрації електрокардіограми.

Для дитячої лікарні Чернівців придбали нове обладнання (ФОТО)
Для дитячої лікарні Чернівців придбали нове обладнання (ФОТО)
Для дитячої лікарні Чернівців придбали нове обладнання (ФОТО)
Для дитячої лікарні Чернівців придбали нове обладнання (ФОТО)
Джерело: molbuk.ua