Від раку шийки матки допоможе вакцина

3 Травня 2017 12:23

Від раку шийки матки допоможе вакцина
Вакцинуватися бажано до початку статевого життя

Нині у світі захворювання на рак шийки матки посідає друге місце за поширеністю серед злоякісних новоутворень у жінок. Як уникнути цієї недуги, про необхідність профілактики, труднощі діагностики та можливе лікування ми розмовляємо із фахівцем.

Наш фахівець
Тамара БОДНАР, завідувач кабінету патології шийки матки міського пологового будинку №2

Від раку шийки матки допоможе вакцина

– Захворюваність на рак шийки матки (РШМ) значно помолодшала, – розповідає Тамара Боднар, завідувач кабінету патології шийки матки міського пологового будинку №2. – РШМ – причина смертності молодих жінок (віком 18-29 років). Серед усіх онкозахворювань ця недуга посідає друге місце після лейкемії. РШМ зумовлює більше смертей, ніж туберкульоз, СНІД, материнська смертність разом узяті. Найбільша небезпека полягає в тому, що РШМ не має специфічних симптомів, а відсутність культури щорічного скринінгу (обстеження) призводить до того, що хворобу виявляють на пізніх стадіях.
– Нині вважають, що провідним фактором у розвитку РШМ є вірус папіломи людини (ВПЛ). Наскільки це твердження правильне?
– Звісно, ВПЛ – основна причина раку шийки матки. Хоча будь-які інфекції, якими жінка вражена тривалий час, можуть викликати РШМ. Якщо з бактеріями ми навчилися справлятися – у нас є надійні антибіотики, то проти ВПЛ специфічних ліків не існує. Вірус дуже підступний тому, що постійно мутує, тобто змінюється, і ми не можемо його контролювати. ВПЛ – це захворювання, яке зустрічається часто, цим вірусом уражені 80% населення, до того ж різновидів його існує дуже багато.
– Які сучасні методи діагностики РШМ? Які з них найбільш точні та інформативні?
– Нині найбільш точними є такі обстеження: цитологічне (мазок із шийки матки на патологічні клітини), рідинна цитологія та ВПЛ-тестування. Саме їх використовують у скринінгових програмах. Але ми обов’язково використовуємо спеціальні методи: кольпоскопія, прицільна біопсія та ендоцервікальний кюретаж.
– Тамаро Миколаївно, достатньо лише одного скринінгу? І чи є нині доступний та простий спосіб скринінгу РШМ?
– Скринінг – це сучасний підхід до виявлення онко- та інших захворювань. Це, по суті, раннє виявлення різних передракових станів та безпосередньо РШМ, вчасне їхнє лікування. Простим та недорогим методом обстеження є цитологічне – його може бути достатньо. Але якщо в аналізах виявлені зміни, жінку потрібно обстежити більш ретельно (зробити ВПЛ-тестування). Якщо вірус є в організмі жінки, то ми не можемо сказати, до яких наслідків він призвів без більш глибокого дообстеження. Доступною і простою, без мінімального втручання є також кольпоскопія.
Однак в Україні, на жаль, немає державних програм скринінгу, тому ми можемо розраховувати лише на особисту відповідальність кожної жінки за власне здоров’я.
– Ви говорили про те, що РШМ помолодшав. З чим це пов’язано?
– По-перше, це пов’язано з недотриманням культури статевого життя. По-друге, з’явилася більша кількість інфікованих людей. Молоді люди забувають про використання таких простих засобів, як презервативи під час статевих контактів. А оскільки у нашому суспільстві немає культури профілактичних оглядів, молоді дівчата приходять із важкими ураженнями шийки матки і навіть із РШМ. Йдеться про молодий вік – 22-23 роки!
– Що ви думаєте про вакцинацію від ВПЛ? Кому її варто робити і коли?
– В інструкції зазначено, що вакцинуватися краще до першого контакту з вірусом, тобто до початку статевого життя. Однак дівчина, яка вже живе статевим життям, або жінка, яка уже народжувала, також можуть вакцинуватися. Я дотримуюся думки своїх колег гінекологів та онкогінекологів, що вакцинація як профілактика має сенс, адже ми ніяк не можемо вплинути на вірус. А якщо жінка захворіла, то ВПЛ викликає в її організмі патологічні зміни, і з цією проблемою впоратися буде важко. До того ж варто пам’ятати, що одноразове введення вакцини не дає пожиттєвого імунітету, необхідні курси ревакцинації.
– Які сучасні методи лікування ВПЛ-асоційованих захворювань ви використовуєте у своїй практиці?
– Як я уже зауважувала, немає лікарських засобів, які безпосередньо впливають на ВПЛ. Але наш імунітет, на щастя, може сам з ним впоратися. Перше, що я рекомендую, – це зміцнення імунної системи, і тут всі методи хороші: і здорове харчування (вживати сухофрукти, горіхи, рибу), і режим праці та відпочинку, і культура статевого життя, про яку ми вже говорили.
Але якщо ВПЛ викликав незворотні зміни (на шкірі – бородавки, папіломи, на шийці матки – дисплазія), то, звісно, тут уже потрібні хірургічні методи та противірусні препарати. За потреби про ці методи лікування ви поговорите зі своїм гінекологом.
Усім буковинкам бажаю вчасно обстежуватися і не хворіти.

Леся Токарюк

Джерело: molbuk.ua