Садиби буковинців 19 сторіччя, будиночки під очеретяним дахом та унікальні вітряки

15 Травня 2017 19:46

Садиби буковинців 19 сторіччя, будиночки під очеретяним дахом та унікальні вітрякиПро побут пращурів розповідають науковці у Чернівецькому музеї народної архітектури та побуту. Тут можна побачити ,як жили і господарювали селяни , яким користувались посудом, та де утримували худобу.

Про це повідомляє Буковинська правда bukpravda.cv.ua з посиланням на ІА АСС.

Науковці музею переконують: сучасним українцям є чому повчитись у предків.

Двоповерхові велетні – буковинські вітряки зустрічають відвідувачів Чернівецького музею народної архітектури та побуту. Валентина Бордіян, завідуюча відділом Чернівецького обласного музею народної архітектури та побуту: Це геніальна інженерна споруда нашого народу. А унікальні вони тому, що їх вже немає. Залишились три в селі Оселівка, є один у селі Ширівці. І десь півроку тому згорів один поблизу Недобоївців. До таких вітряків селяни у 30-х роках минулого століття зносили змолоти різне зерно. Механізм млинів працює і досі.

Науковців музею надихає мудрий побут пращурів. Вони кажуть: сучасникам варто повчитись у предків, як господарювати, зводити споруди та економити ресурси. На території музею теж знаходиться реконструйована науковцями напівземлянка , тут хочуть повністю відтворити побут давніх буковинців, а також – гуцульської Буковини. Крім того, Чернівецький музей просто неба є популярною локацією для різних етнографічних фестивалів.