У Чернівцях суди залишають дітей батькові удвічі частіше, ніж матері

16 Травня 2017 14:33

У Чернівцях суди залишають дітей батькові удвічі частіше, ніж матеріЗа період з 2006 по 2016 роки до органів опіки та піклування Чернівецької міськради надійшло 34 звернення від батьків щодо визначення місця проживання їхньої дитини. Із них у 13-ти випадках суд призначив місце проживання дитини із матір’ю, у 21 — з батьком.

Про це повідомляє Буковинська правда bukpravda.cv.ua з посиланням на брифінг начальника служби у справах дітей Чернівецької міської ради Інни Никитенко.

За словами Никитенко, при визначенні місця проживання дитини враховуються всі фактори, які стосуються життя дитини.

– Тут всебічно вивчається ситуація. Враховується відношення батьків до виховання дитини, спосіб життя батьків, те, хто більше приділяє уваги дитині, хто краще ставиться, вік дитини, стан її здоров’я, – зазначає чиновниця. – Дуже важливий момент — прихильність дитини до одного з батьків. Залежно від віку дитини ми намагаємося враховувати її позицію. З десяти років думка дитини враховується обов’язково, у письмовій формі. А з 14 років, згідно сімейного кодексу, дитина сама обирає місце проживання. Обов’язково той із батьків, який претендує на проживання з дитиною, повинен мати самостійний офіційний дохід. Практично усі моменти, які стосуються життя дитини, враховуються при прийнятті рішення — як нами, так і судом. Саме суд ухвалює остаточне рішення. І тільки в судовому порядку можна поставити крапку в таких питаннях, якщо спір продовжується.

Трапляються випадки, коли батьки самі просять встановити терміни для побачень з дитиною і часто через зайнятість просять лише один день на тиждень, зауважує Інна Никитенко: “Часто батьки самі приходять до нас і хочуть встановити терміни у вихованні своєї дитини, просять, щоби це був один день на тиждень. Тобто їх влаштовує такий графік, тому що вони зайняті роботою. Така тенденція існує, вона дуже поширена. Батьків, які хочуть варіанту побачень із дитиною “50 на 50”, на жаль, менше”, – додала вона.